Setmanari d'informació local - 138 anys

L’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones

34311

L’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la segona causa de mortalitat a l'Estat espanyol, per darrere de les malalties isquèmiques del cor. Segons dades del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Son Espases, es calcula que a les Illes Balears devers 2.500 persones pateixen un ictus cada any i s’estima que una de cada sis en patirà un durant la seva vida.

L’ictus es pot prevenir

Tot i que l’ictus es produeix de sobte, en la majoria de casos hi ha uns factors de risc. L’edat, el sexe i els antecedents familiars són factors que no es poden modificar, però n’hi ha d’altres que s’han de controlar i modificar per disminuir-ne el risc i prevenir l’ictus.

  • No fumeu ni consumiu drogues. En el vostre centre de salut us poden ajudar a deixar el tabac
  • No begueu en excés: com a màxim, una copa de vi al dia
  • Feis una dieta sana i equilibrada: fruita, verdures, llegums, peix i oli d’oliva verge. Es recomanen cinc racions de fruita i verdura al dia
  • Feis exercici moderat: 30 minuts al dia. Caminar és saludable i econòmic
  • Controlau l’excés de pes: consultau al vostre metge quin és el vostre pes ideal
  • Disminuïu l’estrès: dedicau diverses hores a la setmana a practicar activitats relaxants i satisfactòries
  • Planificau amb el vostre metge i amb el personal d’infermeria d’Atenció Primària els controls de tensió arterial, de colesterol i de sucre
  • Si teniu algun factor de risc, seguiu els consells del vostre metge i no us oblideu de prendre la medicació. No oblideu prendre l’anticoagulant si us l’han receptat per a una arrítmia, és vital

Com sabem si estam patint un ictus?

La pèrdua de força o l’aparició de rampa a la meitat del cos, la pèrdua de visió d’un ull i la dificultat per parlar i per comprendre són símptomes de patir un ictus. Aquests símptomes apareixen de sobte. Davant qualsevol d’aquests símptomes, tot d’una s'ha de cridar el 061, que està preparat per atendre convenientment aquests pacients i traslladar-los al centre hospitalari mes adient.

A les Illes Balears, el 'Codi Ictus' permet posar en alerta, no només els professionals del SAMU 061, sinó també els d’Urgències, el neuròleg de guàrdia i tots els professionals que participen en el procés de diagnòstic i de tractament. Una vegada que arriba el pacient a urgències hospitalàries, es posa en marxa un equip multidisciplinari liderat pel neuròleg de guàrdia, que valora ràpidament el pacient, fa el diagnòstic i planifica el tractament. En el cas d’un ictus isquèmic, el tractament pot ser mèdic i fibrinòlisi o endovascular o trombectomia. D’ençà que es va implantar aquest procediment, el mes de desembre de 2014, a l’Hospital Universitari Son Espases s’han efectuat més de quatre-centes trombectomies, amb un 90 % de recanalització de les artèries i amb una bona evolució de molts dels pacients afectats. Quan més aviat es diagnostica i s’estableix el tractament, la lesió cerebral és menor i, com a conseqüència, és menor la mortalitat i la discapacitat. Un cop que s’ha estabilitzat el pacient, és important iniciar la rehabilitació, que ha de ser integral.

Taula informativa amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus

Amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus, que se celebra aquest dimarts el Servei de Neurologia de Son Espases ha instal·lat una taula informativa al vestíbul de Consultes Externes per a conscienciar la població sobre la importància de la prevenció i perquè sàpiga com ha d’actuar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.