Setmanari d'informació local - 138 anys

Vox presenta una proposta de llei per a derogar la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics de les Balears

34281

El Parlament va aprovar el 27 de març de l'any passat, amb un ampli consens amb la major part dels articles, la Llei de Memòria i Reconeixements Democràtics de les Illes Balears. La iniciativa legislativa va ser exercida conjuntament pels grups parlamentaris Socialista, Podem Illes Balears, MÉS per Mallorca i Més per Menorca.

Ara,el partit d'extrema dreta Vox la vol derogar. El president de Vox a les Balears, Jorge Campos, ha anunciat que la seva formació ha presentat una proposta de llei per a derogar aquesta llei perquè diu que «promou la divisió i confrontació entre espanyols»

Segons ha opinat Camps en roda de premsa, la llei que pretenen derogar «tracta de soscavar la legitimitat de la monarquia parlamentària» i «deixa clar que la Constitució no va ser prou democràtica».

Contingut de la llei

La llei s’estructura en sis títol i s’articula en quatre eixos principals: el dret a la veritat, el dret a la memòria democràtica, el dret a la reparació i reconeixement de les víctimes i les garanties de no-repetició.

La llei té per objecte una quàdruple finalitat: l’establiment de polítiques públiques de memòria democràtica, és a dir, totes aquelles polítiques per garantir la reparació d’aquelles persones, grups i col·lectius que varen patir repressió durant la guerra civil i la dictadura franquista, i per reconèixer la contribució de totes aquelles persones, grups i col·lectius que des de diferents ideologies han contribuït a la democràcia. També vetllar pel coneixement i la difusió de la història de les Illes Balears durant la II República, la Guerra Civil, la Dictadura franquista, la Transició i l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia l’any 1983, com a llegat cultural de les Illes Balears; garantir que els espais de convivència siguin espais per a la cultura democràtica i la concòrdia, així com reconèixer la tasca de les entitats memorialistes per restituir la memòria de les víctimes i reclamar justícia; i, finalment, rebutjar i impedir qualsevol manifestació que suposi un reconeixement del franquisme o una exaltació de la sublevació, la Dictadura franquista o el mateix dictador.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.