Setmanari d'informació local - 138 anys

El mercat del petroli mostra símptomes de feblesa

34263

Els preus del petroli Brent i Texas tanquen aquesta setmana en negatiu, degut principalment a la millora de la situació geopolítica a l'Aràbia Saudita en relació emb el conflicte iemenita i a la desacceleració del creixement econòmic xinès, cada vegada més palès.

Un tancament de mes baixista

Excepte sorpresa d'última hora el dilluns, la cotizació del petròli al setembre acabarà pràcticament en mínims mensuals. Lluny queden, per exemple, els més de 63 dòlars registrats en el barril Texas el 16 de setembre o els gairebé 70 dòlars també registrats aquest mateix dia. Aquesta última setmana, el preu del petroli acusa una caiguda de gairebé el 4%. Cal preguntar-se perquè si el petroli detindrà aquí la seva caiguda o si continuarà la tendència alcista de les últimes setmanes. Per a això, tractarem d'analitzar els principals factors que afecten les cotitzacions.

Aràbia Saudita, en la corda fluixa geopolítica

En el matí del 14 de setembre, van ser atacades dues instal·lacions petrolieres clau de l'Aràbia Saudita, la planta de processament de Abqaiq i el jaciment petrolífer de Khurais, prop de la costa del Golf. Aquest atac ha intensificat les tensions geopolítiques a Orient Mitjà. l'Aràbia Saudita i els Estats Units assenyalen assenyalen Irán com a cervell dels, que al seu torn nega qualsevol paper en ells i adverteix contra qualsevol acció en contra seva. Aquestes tensions, juntament amb la guerra de Iemen, en la qual l'Aràbia Saudita està tenint un paper rellevant, haurien estat el detonant de l'últim ral·li alcista en el preu del cru. Però la nova calma relativa està clarament després de la caiguda dels preus. Queda per veure si la situació tornarà a complicar-se en el futur pròxim.

Xina segueix amb el motor gripat

El creixement econòmic de la Xina encara un quart trimestre complicat i els analistes preveuen una baixada en la demanda de les seves necessitats de consum de petroli, en estar la seva activitat industrial en un procés d'estancament important. L'agost passat, per exemple, la Xina va registrar el ritme de creixement més lent des de 2002. Els problemes a nivell de política interna, la guerra comercial amb els Estats Units i els estralls de la pesta porcina també estan afectant negativament el creixement econòmic xinès. Tots aquests factors actuen de manera sinèrgica i acaben traduint-se en aquest alentiment de la producció comercial nacional.

L'ombra de la recessió planeja sobre l'horitzó

La caiguda de la demanda del petroli és l'enèsim símptoma d'un preocupant avanç cap a un escenari de recessió internacional. Sembla que cada dia sorgeixen noves conjuntures que empenyen als mercats internacionals en aquesta direcció. Hi ha qui pot pensar que una caiguda dels preus del petroli és beneficiosa, però la realitat no és tan senzilla. Una baixada que es degui a motius com la troballa de nous jaciments o canvis en les polítiques de producció de barrils dels països productors de petroli és positiva, però una caiguda que es degui a una baixa demanda és francament preocupant, perquè posa de manifest la feblesa econòmica.

En definitiva, caldrà romandre atents als pròxims mesos per a intuir amb més claredat el que l'any esdevenidor ens oferirà a nivell econòmic. No obstant això, no hauria de sorprendre'ns la materialització d'un escenari de refredament financer global, acompanyat d'una caiguda en els preus del petroli. La gran pregunta és, quin impacte real tindrà?

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.