Setmanari d'informació local - 138 anys

Torra defensa el dret d'autodeterminació d'Euskadi, Galícia i els Països Catalans

34229

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha subscrit aquest divendres la 'Declaració de la Llotja de Mar', que partits independentistes i sobiranistes catalans, bascos, gallecs, valencians i balears han signat, i ha defensat el dret a l'autodeterminació d'aquests territoris com «una causa justa».

«La subscric de dalt a baix», ha afirmat en una compareixença després de rebre als signants de la declaració, en la qual aquests partits es comprometen a defensar de manera conjunta el dret a l'autodeterminació, la llibertat dels presos sobiranistes i apel·len a la comunitat internacional a intervenir per a solucionar el conflicte.

Torra ha agraït als partits haver fet aquesta declaració conjunta i ha reivindicat que en el context actual serveix per a unir a diferents territoris de l'Estat espanyol que, segons ell, lluiten per la mateixa causa: «En uns moments com els actuals ens donen la força de la solidaritat entre els pobles que representem, la força d'ella fraternitat i la força de la justícia. Perquè estem lluitant per una causa justa com el dret a l'autodeterminació dels nostres pobles».

El president ha repassat els cinc punts de la declaració: dret a l'autodeterminació; el compromís que la seva acció política sigui sempre amb un caràcter democràtic i pacífic; la llibertat dels presos sobiranistes i el retorn dels dirigents independentistes a l'estranger; llibertats civils i polítiques, i polítiques socials i econòmiques que permetin el progrés d'aquests territoris. Considera que aquests cinc punts són justos i necessaris, i ha emfatitzat en l'apel·lació a la comunitat internacional que fa la declaració: «Ens dirigim també avui de manera molt clara a la comunitat internacional» perquè intervengui en el conflicte català.

A més, Torra ha fet una crida als territoris de l'Estat espanyol que representen aquests partits a avançar de manera conjunta pels drets i llibertats: «Us anim que, amb els vostres pobles, tots junts, continuem avançant pels drets i llibertats de tots, que són els drets i llibertats dels nostres pobles».

Declaració

La declaració, que s'ha presentat aquest mateix divendres en la Llotja de Mar de Barcelona, està signada per ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Demòcrates, la Crida Nacional per la República, EH Bildu, BNG, Esquerra Valenciana, República Valenciana, Més per Mallorca i Més per Menorca. El PNB s'ha desmarcat de la declaració.

El document expressa el compromís d'aquestes formacions a buscar «solucions democràtiques i estables al conflicte polític» que consideren que aquests territoris mantenen amb la resta de l'Estat espanyol. Així mateix, rebutja la sentència de l'1-O i acusa l'Estat d'haver «entrat en una etapa de regressió cap a una política de caràcter cada vegada més autoritari, menys democràtic i més repressiu».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.