Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern i el Govern espanyol acorden mantenir la limitació al dièsel a partir de 2025

34149

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, s'ha reunit amb la ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera. A la trobada també han assistit el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, i el director general de l'IDAE (Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia), Joan Groizard.

Durant la reunió, ambdues institucions han acordat mantenir la limitació al dièsel en vista al 2025, tal com preveu la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. En aquest sentit, el vicepresident Juan Pedro Yllanes s'ha mostrat satisfet i ha aclarit que ara mateix s'està a l'espera de l'acord interpretatiu de la disposició que preveu aquesta limitació, però que, en qualsevol cas, s'ha conclòs que el text normatiu de les Illes Balears no entra en conflicte de competències amb l'Estat.

Aquesta reunió arriba després que, a principi del mes de setembre passat, el vicepresident Yllanes enviàs una carta a la ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, demanant celeritat en l'aprovació i l'aplicació de les mesures competència del Govern espanyol que han de possibilitar la transició energètica a les Illes Balears. «Es tracta de mesures indispensables per tal d'eliminar les energies contaminants, fer extensiu l'ús de les renovables i, en definitiva, possibilitar el canvi de model energètic que persegueix el Govern», han explicat.

Projectes pendents de l'acció del Govern espanyol

Pel que fa a Es Murterar, la conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha insistit en la necessitat cabdal i de màxima urgència que el Ministeri per a la Transició Ecològica aprovi la modificació del règim retributiu que permeti el manteniment de tota la plantilla de la central tèrmica, tal com s'acordà al febrer. Un tràmit que, en aquests moments, està a l'espera de l'informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, segons el Ministeri. El tancament de dos dels quatre grups de la central tèrmica d'Alcúdia està previst per al pròxim primer de gener de 2020.

En el cas del nou enllaç Eivissa i Formentera, el Ministeri espanyol s'ha compromès a complir amb els terminis establerts per a l'arribada del tercer cable entre les Pitiüses. D'aquesta manera, no només es reduirà el funcionament de la central de Ca Marí, la central amb la turbina més cara de tot l'Estat, sinó que també minvaran les molèsties als veïnats.

Durant la reunió al Ministeri per a la Transició Ecològica, el vicepresident Yllanes i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, han traslladat la possibilitat d'instal·lar generadors a Menorca amb l'objectiu de garantir el subministrament elèctric a l'illa en cas d'emergència i fins que no estigui en funcionament el segon cable entre Mallorca i Menorca. Una infraestructura que es preveu que estigui enllestida en acabar el primer semestre de l'any que ve. En qualsevol cas, ambdues institucions han coincidit en la necessitat de seguir apostant per les energies renovables i de continuar fent feina per anar reduint la dependència del sistema elèctric de l'illa a la central tèrmica de Maó.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.