Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament valida per unanimitat els ajuts als treballadors de Thomas Cook

34147

El ple del Parlament ha validat aquest dimarts per unanimitat el Decret llei del Govern de mesures per a pal·liar els efectes de la fallida de Thomas Cook, un text que contempla ajudes a empreses per a incentivar la contractació de treballadors acomiadats i ajudes a empleats immersos en processos concursals.

La ratificació del Decret era l'últim punt de l'ordre del dia del ple d'aquest dimarts i ha obtingut 54 vots favorables. Després de la validació, el PP ha sol·licitat que el decret es tramités com a Projecte de Llei, però la seva petició ha estat rebutjada amb 30 vots en contra. El decret estableix programes d'ajudes a empreses que contractin de manera indefinida persones afectades per un acomiadament col·lectiu derivat d'un procés concursal; i ajudes als treballadors afectats per un procediment concursal, mentre aquest procediment es tramita.

La concreció de les ajudes i el seu import, així com els requisits per a ser beneficiari, no vénen recollits en el text del decret, sinó que s'articulen en cada convocatòria. En aquest sentit, com va indicar el Govern, les ajudes per a treballadors són de 500 euros al mes per persona, amb una durada màxima de quatre mesos. En relació a els ajuts a empreses, el Consell de Govern va tramitar divendres passat la convocatòria, amb un pressupost de 136.000 euros ampliables per a donar cabuda a ajudes de 4.500 i 6.500 euros per treballador contractat.

Malgrat la unanimitat en el sentit del vot, en el debat s'han escoltat posicions diverses respecte a l'actuació del Govern i el contingut del decret. Diversos grups parlamentaris han plantejat la necessitat d'articular mesures per als treballadors afectats que no es trobin en empreses en concurs de creditors.

Situació dels treballadors d'empreses concursades

La primera intervenció ha estat la del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que ha agraït «l'altura de mires» dels agents econòmics i socials per a definir aquestes «mesures extraordinàries». A més, Negueruela ha avisat de la delicada situació dels treballadors d'empreses concursades, que es veuen obligats a acudir a treballar sense la garantia de cobrar el seu salari. Per això, ha ressaltat la necessitat d'impulsar canvis normatius per a evitar aquestes situacions, alguna cosa amb el que ha coincidit la diputada del PP Salomé Cabrera.

Amb tot, Cabrera ha retret al conseller que parli de diàleg però els demani suport sense haver intentat consensuar les mesures amb l'oposició. «Hauria estat bé que el conseller hagués contactat directament amb el Grup Parlamentari Popular o la resta de portaveus, sent un tema tan important», ha declarat la diputada, que ha lamentat haver-se assabentat per la premsa de les mesures concretes que pensava impulsar el Govern.

Des de Cs, el portaveu, Marc Pérez-Ribas, ha avisat que el text del decret «no concreta les mesures, sinó només que s'articularan per la via de les subvencions, de manera que no s'ha votat la lletra petita». A més, la formació considera que les mesures són «insuficients».

MÉS reclama mesures estructurals

Des de MÉS, el diputat Joan Mas (Collet) ha incidit en la necessitat d'impulsar «mesures estructurals i no només d'urgència». «El sistema capitalista no pot ser subvencionat permanentment», ha declarat el diputat, que ha apostat per intervenir en l'economia «no només quan les coses van malament, ja que sempre perden els mateixos, els treballadors».

Similarment, la diputada de Podem Antònia Martín ha reivindicat que les coses serien diferents si les Balears comptessin amb un model productiu diversificat. Per part seva, el diputat del PI Josep Melià ha demanat cenyir el debat a les mesures del decret, recordant a la resta de grups que no es tracta «d'un debat de política general turística».

El diputat de MÉS per Menorca Josep Castells (Grup Mixt) també ha felicitat el Govern per la celeritat en l'aprovació del decret, i finalment la diputada del PSIB Pilar Sansó ha qualificat les mesures com a «eficaces, valentes i contundents».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.