Setmanari d'informació local - 138 anys

Què diuen els partits polítics sobre la sentència?

33961

Els set jutges del tribunal Suprem espanyol, en representació del Regne d'Espanya, encapçalats per Manuel Marchena han condemnat el govern de l'1-O, la presidenta del Parlament i els presidents d'Òmnium i ANC a penes d'entre 13 i 9 anys de presó pels delictes de sedició i malversació.

Ho han fet en la sentència feta pública aquest dilluns del judici del procés que es va fer entre el mes de febrer i el juny. Aquestes són algunes de les reaccions dels partits polítics de les Illes Baleares.

MÉS per Mallorca

Considera «una vergonya» la sentència contra els presos polítics. «La simple condemna és una barbàrie, però la duresa de les penes evidencia la voluntat d'escarment ideològica contra l'independentisme», ha sentenciat el seu portaveu Guillem Balboa, recordant que les condemnes són «per permetre debats parlamentaris, posar urnes en un referèndum i organitzar manifestacions pacífiques quan ho demandava la ciutadania».

La formació mallorquina afirma que aquest dilluns han estat jutjades «totes les ideologies que pretenguin qualque canvi davant el règim del 78, perquè l'Estat espanyol ha deixat clar que no permetrà que actuïn ni de forma democràtica ni pacífica, fins i tot quan gaudeixen de majoria social», i per això Madrid posarà en marxa des de la violència policia a l'acció d'una justícia al servei d'un model ideològic», ha afirmat el coportaveu de MÉS per Mallorca.

Podem

El portaveu d'Unides Podem al Parlament, Alejandro López, ha expressat aquest dilluns que la sentència és «desmesurada i que no aprofundeix en el fons del conflicte». Així ho ha manifestat el portaveu de la coalició en una roda de premsa al Parlament, on ha argumentat que en els fets que es jutgen «no va haver-hi violència», per la qual cosa la seva formació aposta per «fomentar el diàleg i abordar el conflicte de manera política».

No obstant això, ha esmentat que «tothom ha de respectar la llei i assumir la sentència». «Hi ha una ferida emocional, que la irresponsabilitat d'alguns partits polítics ha agreujat. Sens dubte, cal tenir altura política i responsabilitat, sobretot en qüestions que afecten tants milions de persones, toca intentar arreglar els ponts que s'han romput en aquests últims temps», ha afegit el diputat criticant l'ús del judici de manera política».

Més per Menorca

La formació ha rebut amb «indignació i profunda decepció» la sentència. En primer lloc, «perquè és injusta, i castiga amb duríssimes penes de presó uns polítics elegits per la ciutadania que havien duit endavant seu programa polític. La desproporció entre la naturalesa de les conductes enjudiciades i les penes és esfereïdora».

En aquest sentit, han apuntat que és una sentència «antidemocràtica, que condemna l’acte cívic d’organitzar un referèndum o fins i tot de permetre el debat democràtic d'un parlament».

Más País

Ha manifestat que la sentència «només ha servit per a dificultar, encara més, les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya». Han explicat que des de la formació es respecta «la separació de poders», però defensen que «l'única solució a la situació és per la via política». Així, assenyalen que «hi ha una fractura greu entre Catalunya i la resta d'Espanya» i consideren que «l'única manera de reparar-la és aconseguir un acord entre totes dues parts».

Esquerra Unida

«És una mostra de la incapacitat que han tengut la majoria de forces polítiques implicades per a abordar amb el diàleg un problema que és estrictament polític, no d'ordre públic, ni judicial». En aquest sentit, han apuntat que defensen un model d'Estat republicà i federal «on tots els pobles i nacionalitats que conformen Espanya poguessin conviure solidàriament i formar part d'un mateix projecte d'estat que, respectant la seva realitat plurinacional».

Així mateix, han assenyalat que «no ha existit cap delicte de rebel·lió, ni de sedició, ja que no ha existit cap alçament, ni violent ni tumultuari, que ataqués als poders judicial, executiu o legislatiu d'Espanya, ni que alterés l'ordre públic impedint el funcionament institucional».

PSIB-PSOE

La formació ha apuntat que la sentència «obrirà un nou camí a Catalunya», per la qual cosa «s'ha de tornar al diàleg i al consens».

Així ho ha anunciat la portaveu del PSIB, Sílvia Cano, en una roda de premsa al Parlament, on ha afegit que la seva formació reitera el seu «màxim respecte a les decisions judicials» i ha dit que la sentència demostra «clarament que a Espanya existeix la separació de poders».

El Pi-Proposta per les Illes Balears
El Pi «acata i accepta» la sentència. «Com ja ho fa- El Pi- amb totes les sentències i pronunciaments judicials fermes. Aquesta resolució no és una excepció», ha remarcat el president i portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, en roda de premsa.

Font ha lamentat que «la dinàmica oberta fa set anys, amb l'inici de l'anomenat "procés català", hagi acabat en una sentència que, al marge de castigar conductes contràries a les lleis vigents, representa un fracàs de la política entesa com la capacitat de gestionar conflictes des del diàleg i la negociació». El Pi considera que el fet que això no hagi estat possible esdevé «un fracàs per a tots», en un resultat on «no hi ha guanyadors, només frustració i desconfiança mútua».

PP

El president i portaveu del PP, Biel Company, ha afirmat aquest matí que la sentència «demostra que en un Estat de Dret qui la fa la paga». En aquest sentit, Company ha apuntat que «en el Partit Popular respectam i acatam la sentència. La decisió del Tribunal Superior posa de manifest que no es pot estar fos de la Constitució» i li ha demanat a Francina Armengol que aclareixi «si el diàleg que demana el seu Govern, ha de ser dins de la Constitució o no importa».

Cs
La diputada Patricia Guasp, ha valorat aquest dilluns la sentència destacant que «s'ha demostrat que no hi ha presos polítics a Espanya, sinó polítics presos condemnats per sedició i malversació de fons». «Des de Cs sempre hem respectat totes les sentències del nostre sistema judicial i respectem la separació de poders». Així mateix ha sol·licitat que es reactivi l'Euroordre: «No podem oblidar que encara hi ha sis escapolits de la justícia».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.