Setmanari d'informació local - 138 anys

GOB: «Només donarem suport a la declaració de l'emergència climàtica si hi ha polítiques de contenció»

L'entitat va intervenir en el ple del Consell en el qual es va aprovar la declaració

33911

Aquest passat dijous el ple del Consell de Mallorca va aprovar la declaració d'emergència climàtica per l'illa de Mallorca. En aquest context, el GOB va intervenir en el Ple de la institució insular. «Fa 45 anys que treballam per la lluita ecologista i advertim que el model mallorquí de desenvolupament capitalista ens duria cap al col·lapse ecològic i social», apunten.

«Després de fer més carreteres que no han solucionat cap dels problemes que teòricament havien de combatre, sinó que els ha empitjorat; de l’augment descontrolat de turistes i residents repercutint negativament en l’equilibri dels nostres ecosistemes i la seva biodiversitat, en les nostres aigües i espais naturals; de l'augment en generació de residus, d’energia o de consum d’aigua; del creixement sense límits d'urbanitzacions; hem arribat a un punt d'emergència climàtica i ecològica com mai l’havíem vista».

«Ara que hem de correr, el Consell de Mallorca ha declarat l'emergència climàtica i ho ha fet en un moment que evidència que la la nostra illa, per territori i trajectòria, és de les més exposades al fosc escenari que ens ve a damunt. Ho hem vist aquestes setmanes: una simple, encara que important, liquidació empresarial ha posat en alerta l’economia del país. Som així de vulnerables, estam així d’exposats», afirmà el president del GOB, Amadeu Corbera, durant la seva intervenció en el ple del Consell.

En aquest sentit, el GOB interpel·là als representants polítics del Pacte per demanar-los si «els sembla que la construcció de l’autopista Llucmajor-Campos és una mesura efectiva contra el canvi climàtic o si permetre urbanitzar el sòl rústic de Mallorca per fer-hi lloguer turístic ajuda a reduir la petjada de carboni i la reducció de residus, com diu literalment la seva moció?».

«No entenem com destinar un milió més d'euros a la promoció turística de Mallorca ajuda a, textualment, «impulsar polítiques públiques que assegurin una descarbonització del nostre país socialment justa i suficientment ràpida». «També ens demanam com l'ampliació de l'aeroport Son Sant Joan o la negativa a reduïr el nombre de creuers al port de Palma són compatibles amb les mesures que necessàriament exigeix l'emergència climàtica», afegí Corbera.

Així mateix, des del GOB varen reconèixer iniciatives com la Llei de Residus, la Llei de Canvi Climàtic o l'Impost de Turisme Sostenible, tot i que, lamenten «l'absència d'eficàcia d'aquestes mesures. D'una banda, l’Impost de Turisme Sostenible s’ha dedicit regalar-lo, directament, als hotelers, vulnerant la pròpia normativa, i d'altra, les lleis de Canvi Climàtic i de Residus estan a punt de ser impugnades al Tribunal Constitucional pel mateix partit de la presidenta del Consell».

Per tot això, l'entitat ecologista afirmà que «davant de totes aquestes contradiccions, exigim al Consell de Mallorca coherència i honestedat davant la declaració d'emergència climàtica». «No acceptarem declaracions poc compromeses políticament mentre es comprometen públicament a seguir amb el model turístic, urbanístic i econòmic que ens ha duit, precisament, a aquesta crisi ecològica i emergència climàtica», assenyalen.

«Si de veres volen fer alguna cosa, si de veres estan disposats a canviar el rumb; si de veres la declaració d’ahir és l’inici d’una nova manera de pensar Mallorca des de la sostenibilitat, els drets territorials i la sobirania ecològica, aleshores tenen tot el nostre suport. Però si només ha de servir per fer una declaració que quedi en paper banyat, no hi serem», finalitzà el president del GOB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.