Setmanari d'informació local - 138 anys

Només el 17% d'hàbitats marins cartografiats de les Balears es troba en bon estat

33815

Només el 17 per cent d'hàbitats marins de les Balears del 57 per cent que ha estat cartografiat es troba en bon estat, segons es desprèn d'un estudi de l'Observatori Ambiental de Menorca (Obsam), la Societat d'Història Natural de les Balears (SHNB) i la Fundació Marilles.

Aquestes entitats han presentat la nova i primera cartografia unificada de les Balears, que posa en relleu l'estat actual dels hàbitats marins coneguts de les Illes i reflecteix que les zones en pitjor estat de conservació són la badia d'Alcúdia i de Pollença i es Trenc, a Mallorca. Mentre a Menorca, la zona més afectada és una part de la badia de Fornells i a les Pitiüses, la zona d'Illetes.

No obstant això la tècnica de l'Obsam Eva Marsinyach ha matisat els resultats de l'estudi, assegurant que «no vol dir que ara totes aquestes zones estiguin en un estat desfavorable, sinó que depèn de si se'ls aplica el criteri de futur». A més, ha afegit que «si es desconeix l'estat de conservació, també es penalitza».

La pressió dels fondejos, principal motiu de l'estat de conservació

Segons ha explicat Laura de la Vall, de SHNB, el principal motiu de l'actual estat de conservació d'aquestes zones és «la pressió que exerceixen els fondejos», si bé el president de la Fundació Marilles, Aniol Esteban, ha afegit que existeixen altres factors com «la contaminació per plàstics, la pressió demogràfica i la pesca» que també influeixen.

En aquest sentit, Esteban ha anunciat que estan treballant per a desenvolupar un sistema de comptabilitat ambiental perquè es té constància que els hàbitats marins en bon estat representen major «capacitat de frenar l'erosió de les platges, la pressió de la pesca i els efectes del turisme».



Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.