Setmanari d'informació local - 138 anys

Ramón Cotarelo: «L'Estat espanyol no existeix. No hi ha un interlocutor per arribar a un acord»

33767

Aquest passat divendres, al Restaurant Sa Creu de Petra i organitzat per l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, s’ha celebrat un sopar col·loqui a partir de la conferència que ha impartit el catedràtic de Ciència Política Ramón Cotarelo.

Acompanyat per la junta directiva de l’Assemblea encapçalada per la presidenta, Margalida Miquel, amb Cristòfol Soler i Joan Planes Ferragut entre d’altres, han omplert de socis i simpatitzants el recinte.

En la presentació, Margalida Miquel ha volgut recordar les trobades inicials de 'Ses Tarragones' per tal de fer homenatge a aquelles persones que, ja aleshores, creien en l’autodeterminació de Catalunya. A l’hora de presentar Cotarelo ho ha fet com «una persona compromesa».

Ramón Cotarelo ha destinat uns quaranta minuts en explicar quins són els arguments més destacats des de la vessant històrica, les preocupacions del present i les propostes de futur per entendre clarament quin posicionament hem d’adoptar en la lluita en favor del Catalanisme.

Quant al relat històric, Cotarelo ha esmentat Francesc Cambó, que ja el 1927 denunciava que «la política irracional d’Espanya es perllongaria cent anys més», també ha fet referència al llibre 'Katalonien gegen Kastilien' d’Anton Sieberer publicat el 1936 a Àustria, qualificat per l’historiador Jaume Vicens i Vives com el millor llibre del catalanisme i fonamental per entendre la relació entre Catalunya i Espanya.

Cotarelo ha recordat que, abans de la fundació de l’ONU, els catalans ja reclamaven tenir un Estat propi ja que era l’únic Estat ocupat pel feixisme. Des que hi ha organismes internacionals els catalans reclamen el reconeixement a tenir un Estat lliure i independent.

Respecte del present, «el post-franquisme no ha estat capaç de restablir els postulats republicans (les regions, la societat, la religió i l’exèrcit). Aleshores ens trobam que dins l’Estat espanyol hi cohabiten dos estats més: l’Exèrcit i l’Església, amb plens poders».

El futur planteja moltes qüestions. Què podem fer amb aquest problema que hem heretat?

«La Constitució de 1978 ha esdevingut una estafa: 'cafè para todos' equiparant els catalans amb els extremenys. Ara, el 'Cafè...' s’ha transformat en el 'A por ellos!»

«La Constitució actual s’ha reformat dos cops i d’ofici. Curiosament els espanyols la celebren tot dient que s’ha de reformar. Com és possible celebrar una cosa que és necessària ser reformada?»

«El Govern espanyol va prometre respectar l’Estatut nou que s’aprovés al Parlament. Es va tombar al Tribunal Constitucional».

«Els catalans foren els primers en proposar el federalisme amb Pi i Margall i són els catalans qui han abandonat ja la idea davant la manca de voluntat de l’altra part».

«No hi ha cap acord possible. No hi ha consciència de Catalunya ni de Països Catalans a l’altra part de la Península».

«No tenen el més mínim interès en resoldre el problema.

La solució i la via única és la independència. No hi ha altra sortida. Depenem de nosaltres mateixos, no d’ells. De la nostra capacitat de resposta i imaginació, ja que aspirar a un pacte és impossible. L’Estat espanyol ja no existeix, no hi ha un interlocutor vàlid. Si no ho feim nosaltres ningú ens ho farà.»

Amb frases contundents com aquestes ha conclòs aquesta intervenció de Ramón Cotarelo, bon coneixedor de les dues parts enfrontades. Després del sopar s’han fet preguntes relacionades amb tot allò que inquieta i preocupa als militants i simpatitzants de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca i que el ponent ha respost amb la determinació que el caracteritza.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.