Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB considera un «despropòsit ambiental» algunes mesures adoptades per la fallida de Thomas Cook

33725

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha qualificat aquest divendres de «despropòsit ambiental i social» algunes de les mesures adoptades enfront de la fallida del turoperador britànic Thomas Cook per part del Govern.

Segons consideren, «regalar diners de l'ecotaxa als hotelers, baixar les taxes aeroportuàries, crear noves connectivitats, donar més diners públics a promoció turística i rebaixes fiscals, no són mesures ni socialment ni ambientalment responsables».

El GOB ha qualificat aquestes mesures de «despropòsit majúscul», ja que considera que la crisi de Thomas Cook hauria d'haver servit per a «ser conscients de la vulnerabilitat del sistema econòmic basat en el monocultiu turístic».

Així, creuen que el Govern «després d'atendre prioritàriament la situació dels treballadors» de l'empresa, hauria d'haver destinat «tots els seus recursos a elaborar d'urgència un pla per a mitigar els efectes de l'excessiva dependència del monocultiu turístic».

Els ecologistes sostenen que s'hauria d'haver destinat «doblers públics» a formació i a sectors estratègics per a possibilitar «una transició social i ambientalment justa» cap a un «model diversificat, no hiperdependent del turisme, amb una política activa i controlada de decreixement turístic». En definitiva, demanen «blindar l'economia de les Illes davant fallides estructurals com la de Thomas Cook, que, tal com diuen, potser haurà estat la primera però no serà l'única».

El GOB s'ha mostrat sorprès perquè el Govern en les seves negociacions amb l'Executiu espanyol «no hagi abordat la necessitat» d'emprendre «accions legals contra els directius de Thomas Cook perquè asseguren que a principis d'estiu ja sabien que farien fallida i encara així han cobrat als clients durant tot l'estiu i a l'hora de pagar als hotelers (paguen a 90 dies) han decidit marxar-se». Per contra, censuren els ecologistes, «la mateixa setmana que el Govern anuncia que declararà l'emergència climàtica, anuncia una rebaixa en les taxes aeroportuàries i una inversió de diners públics en promoció turística».

Segons assenyalen, el Govern britànic «va decidir no salvar Thomas Cook per una qüestió moral». No obstant això, creuen que el missatge que dóna el Govern és clar: «Si qui està en perill són empreses hoteleres, ni qüestió moral ni res, ni diversificació econòmica ni emergència climàtica, se socialitzen les pèrdues de l'empresa privada, paguem els ciutadans i punt perquè aquí, com ja se sap, vivim del turisme».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.