Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern posarà tots «els mecanismes de defensa necessaris» per pal·liar els efectes dels aranzels de Trump

33711

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha assegurat aquest dijous que posarà tots «els mecanismes de defensa necessaris» contra els efectes de la pujada els aranzels, a les importacions de vi, oli, olives i formatges de la Unió Europea (UE), anunciades pel Govern dels Estats Units, que tendran un impacte sobre un volum d'exportacions espanyoles de 970 milions d'euros.

Així ho han informat després que el Govern de Donald Trump hagi anunciat la imposició de nous aranzels a 7.500 milions de dòlars (6.900 milions d'euros) de productes procedents de la UE. Per part seva, el president del Consell Regulador D.O. Oli de Mallorca, Sebastià Solivellas, ha explicat que als Estats Units importen una quantitat simbòlica, un 2% d'una producció de 300.000 litres, però que espera que «al final s'imposi el sentit comú».

Malgrat això, ha expressat que és «un mercat de futur» en el qual ja s'ha començat a incursions encara que, ara com ara no els «afecta directament». A això, ha afegit que els seus competidors naturals (la resta d'Espanya, Itàlia i Grècia) també es veuran afectats. Així, ha dit que espera que la pressió diplomàtica i política sigui suficient «per a intentar revertir la situació», que, tal com ha matisat, «àdhuc no és definitiva».

«Si no, una altra solució és crear una línia d'ajudes per a compensar», ha dit Solivellas a pesar que «la mesura afecta també» als consumidors estatunidencs perquè la seva «producció no els basta per al consum que té». El president de la D.O. Pla i Llevant i de vi de la Terra Mallorca, Antoni Bennassar, ha lamentat, per part seva, l'anunci del president nord-americà i ha expressat que als Estats Units s'exporta «aproximadament un 15% de la seva producció».

Per part seva, el Consell Regulador de la Dominació d'Origen (CRDO) del Formatge Maó-Menorca tem una baixada de les vendes als Estats Units després de la decisió adoptada per l'Administració Trump d'imposar aranzels a productes europeus. La gerent del CRDO, Pietat López, ha explicat que els Estats Units rep el 70 per cent del formatge Maó-Menorca que s'exporta fora d'Espanya, per la qual cosa la pujada del 25 per cent sobre aquest producte suposarà una «important garrotada».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.