Setmanari d'informació local - 138 anys

Desembolicar. Un espai de reflexió al voltant de les masculinitats

33565

«Desembolicar-nos de la cuirassa que ens protegeix, fent de la construcció del 'ser i fer-se home', quelcom fortament arrelat en les fonts del Patriarcat, com a expressió de domini, com essència de binarisme, com a eina de control, generadora de violències.»

D'aquesta manera encetarem la secció, 'Desembolicar', a l'Aguait.cat ara fa prop d'un any: https://bit.ly/2kYFAMe.

Servint-nos del mateix punt de suport, ens estrenam ara en aquest espai de dBalears, mirant de seguir estirant del fil que ens despulla de tota la cuirassa amb la qual anam embolicant-nos, la crosta que els manaments del Patriarcat, amb totes les seves institucions ens esculpeix.

En els temps que estam i vivim, entenem que son indispensables els espais de reflexió, diàlegs que des de la masculinitat i, sense reserves, permetem-nos entrar en la revisió profunda de les

biografies personals, així com de dimensió social i col·lectiva.

Hem d'actuar sense manies, sense cap concessió a l’ambigüitat, fora cap excusa, abandonant tot espai de confort que serveixi d’amagatall còmplice dels trets de la masculinitat corporativa i normativa. Deixar totes les excuses còmodes i neutres, per admetre que el problema de la cultura masclista, de la violència contra les dones, de l’homofòbia i totes les manifestacions de rebuig i odi, envers els col·lectius LGTBI, són un problema que tenim els homes. Que hem de resoldre de cap a peus, si volem tenir a l’abast un món lliure i igualitari.

Aquest punt de partida, ens sembla més que adient per a continuar la recerca, la publicació, la intercomunicació al voltant de les masculinitats, sempre amb la mirada posada en els eixos que ens nodreixen: Revisar i desconstruir des de la perspectiva de gènere. Escoltar i atendre les veus i aportacions que ens aporten mirades múltiples i enriquidores, des de molt diverses perspectives. Poder ser humils, al mateix temps que atrevir-nos a obrir espais de reflexió comuna. Admetre que cal renunciar de moltes qüestions, com ho expressava Juanjo Compairé https://bit.ly/2ktZbnv i cercar noves formes de viure.

Entenem que duim a damunt una cuirassa molt rovellada, una armadura en extrem intocable, que amb el pas dels temps, esdevé molt complicat de desfer, d'enretirar. La cultura del sistema Patriarcal, és tan vella i tan poderosa, virulenta, tan global i indesxifrable, tan subtil i al mateix temps cruel, que ens apareix com intocable. Una estructura permeable i adaptable a tots els estils de control i de domini, que es fa invisible com l'aire. De quina manera adonar-nos dels seus paranys?

Des d'aquest espai, com tractarem de fer en l'experiència a Aguait.cat, seguirem cercant, complicitats amb moltes veus que ens ajudin a entendre, a fer present que el camí de desconstrucció de la masculinitat hegemònica, és una via a transitar de manera indispensable. Seguim les sendes que des dels feminismes ens han obert milers de dones que han lluitat i lluiten, fent palesa i sòlida la seva ètica i pràctica feminista. Nosaltres, homes, hem de saber escoltar i acompanyar. Aprendre, posar esment, integrar en el nostre procés de canvi. Sobretot respectar.

Compartir qüestionaments per aprendre a transitar sense cap reserva vers la Igualtat de Gènere. Desembolicar-nos íntegrament de la càrrega patriarcal, dels eixos de domini masclista, de la violència que en un continuat exercici criminal s'exerceix per part d'homes, incapaços de resoldre el desencontre, amb el diàleg, desfet de tota càrrega dominant.

Desembolicant els privilegis que condueixen a mantenir el domini envers les dones, en moltes esferes de la vida. Entrar íntegrament en la inclusió envers totes les persones amb una perspectiva que defuig el model heteropatriarcal. Ésser capaços de reconèixer els privilegis d’un model de masculinitat que sovint es mostra pobre i castrador en capacitats de pacificació, de resolució dels conflictes, també entre nosaltres els homes, sense anar a la confrontació i la violència.

Desembolicar, pretén ser un lloc de confluències, d’intercanvi des de les dissidències patriarcals, on poder-nos nodrir, amb aportacions que vagin ajudant a fer créixer les recerques dels homes, acompanyats del que ens aporten els camins i ensenyaments dels col·lectius feministes. Desembolicar allò més ranci, per teixir i transitar fent de l’alliberament col·lectiu i igualitari, pacificador: un espai de trobada.

Així obrim en aquest espai a dBalears un canal que volem anar alimentant, amb regularitat, on podreu trobar articles que aportin elements de reflexió. Vinculats a l’espai de ràdio #HomesTransitant que setmana a setmana aporta des d'Ona Mediterrània, la visió directa de veus d’homes transitant.

Pere Fullana Falconer

homestransitant@gmail.com

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.