Setmanari d'informació local - 138 anys

«Volem que Valtònyc canti dia 12 d’octubre al MUR festival. Volem que sigui aquí»

33087

Dia 12 d’octubre es farà el MUR Festival. Parlam amb els responsables de comunicació d'aquest esdeveniment, Maria de Lluc Forteza i Jaume Mesquida.

- En primer lloc, per la gent que encara no ho coneix, què és el MUR Festival i quins objectius es planteja?

- La millor manera d’explicar que és el MUR Festival és dir el què significa i que representen les lletres de MUR que és Música Urbana Reivindicativa i precisament aquest MUR pretén ser un festival on es doni una oferta musical variada on hi hagi una alternativa musical a una illa on trobam a faltar aquest tipus d’iniciatives i que, a més, segueix un poc la línia del concert que es va fer l’any passat, el juny de 2018, a favor de la llibertat d’expressió, amb el context de tota la repressió que s’estava vivint i més concretament la que es va desfermar contra en Valtonyc, ja que ens agafava molt a prop, ja que compartim lloc de viure i hem nascut aquí.

- Agafa el relleu d'aquell festival...

- Sí, aquest festival pretén ser una forma de seguir reivindicant la llibertat d’expressió, seguir reivindicant que en Valtonyc i tota la resta de represaliats i represaliades de l’Estat espanyol són la nostra causa per seguir lluitant per aquest motiu i tots aquells altres motius que avui en dia suposen un problema dins la nostra societat i a més de defensar la nostra llibertat d’expressió i que aquest tema no caigui en el oblit, que a vegades tenim la sensació que passat el bum del moment, les situacions es normalitzen i això és el darrer que volem, el que volem és seguir donant suport per assolir tots els drets que creim que són nostres.

- A més de la llibertat d'expressió, quines altres lluites identifica el Festival?

- Altres punts bàsics del Festival són la defensa de la llengua catalana que també trobam a faltar, moltes vegades, oferta musical i artística amb la nostra llengua. Després també, la defensa de la cultura popular, i finalment el feminisme, no només entès com la part més ideològica o més teòrica del feminisme, sinó també posar en pràctica la presència femenina i de diversitat identitària i sexual damunt els escenaris i també amb l’organització d’aquest festival, perquè creim que tant a nivell d’escenari com d’organització és un món molt masculinitzat, que és un món on les dones han de lluitar el doble, el triple o mil vegades més que tots els artistes masculins, i nosaltres volem oferir un espai a aquesta oferta que si que existeix, però que moltes vegades se li dificulta molt més aquesta presència o aquesta sortida damunt l’escenari i pretenem fer visible tot això i creim que la millor forma és fer un cartell amb una presència femenina molt important.

- Com es desenvoluparà el MUR festival?

- Encara ho em de fer públic, però la setmana abans hi haurà unes jornades vinculades al MUR. I després, el plat fort serà el dia 12 d’octubre, a Felanitx, en el parc de la Torre, el festival pròpiament començarà damunt les 11 del matí i acabarà devers les 4 de la matinada amb gairebé una vintena de grups. Hi haurà una fira d’entitats que també farem públic aviat i està obert a tots els moviments socials. La tria de la data tampoc és casualitat, és el pont de la 'hispanitat', i trobam que és un bon motiu per dignificar les lluites indígenes que s’han donat a centre i sudamèrica i construir un contrarrelat al discurs oficial de que la hispanitat és positiva.

- Feim un repàs del cartell, quines són les actuacions que teniu previstes? Ja són totes públiques?

- Encara en falten, però tenim artistes convidats i artistes internacionals que anirem anunciant en els propers dies. Per fer una mica de resum, tenim: El Diluvi, Tremenda Jauria, Roba Estesa... d’aquí de Mallorca: en Joan Miquel Oliver, del País Basc, Huntza, també Homes Llúdriga... Després també tenim, com a cap de cartell en Valtònyc, que és molt important pel simbolisme que representa i també pel que hem anat dient des de que hem sortit a la llum des del MUR. Nosaltres el que volem és que canti el dia 12 d’octubre, volem que sigui aquí, i la nostra lluita precisament és que en Valtònyc pugui tornar a Mallorca de manera lliure i que no l’estiguin esperant per empresonar-lo. Entenem que òbviament és una qüestió complicada, però la nostra intenció és aquesta. Molts dels grups que hem dit estan formats per dones o hi ha dones que hi participen. Molts dels plats forts d’aquest cartell tenen representació femenina i l’oferta de grups o artistes és molt variada. També vendran Pupil·les, Lil Russia, Haus Frauen, Sweet Poo... també hi haurà Orgànic, que són uns al·lots de Menorca, Templo Negro de Barcelona... Hem volgut prioritzar grups que no hagin vengut mai a Mallorca o que hagin vengut poc. Hi ha hagut la necessitat de tenir aquests ingredients per donar a conèixer grups. També hi ha grups molt recents i creim que es important donar espai en aquests nous talents i no només donar espai a artistes ja consolidats.

- On es pot comprar l’entrada?

- Poden comprar l’entrada a través de la web del MUR que és murfestival.cat i també hi poden accedir a través de Facebook, Instagram i Twitter, ara mateix tenim les entrades a 30€, juntament amb la confirmació de la primera artista internacional. Com abans es comprin més barates seran.

- A quin públic vos dirigiu?

- Com a pilar fonamental, a qualsevol persona que defensi la llibertat d’expressió, més enllà del fet musical o d’oci, serà una diada per defensar els drets polítics de les persones i evidentment hem agafat un cert simbolisme amb en Valtònyc perquè és mallorquí i és el nostre veïnat i perquè creim que per rapejar ningú ha d’estar a l’exili o a la presó. I també comptarem amb en Pablo Hasel, que com ja sabeu està condemnat a quatre anys de presó i creim que també ens queda molt a prop i que és molt important seguir reivindicant que la llibertat d’expressió està molt en entredit i aquesta podria ser l'ocasió de l’any per fer aquesta defensa perquè no només quedi en una cosa momentània de l’any passat i que hem de continuar perquè avui encara hi ha gent que pot entrar a la presó per rapejar, cantar o fer tuits.

- De fet, el Festival també ha rebut forts atacs per part de la gent d’extrema dreta, grups que defensen la intolerància, com ho heu encaixat això?

- Era lògic, se li va donar molta importància al fet de que en Valtònic vengués. I nosaltres també hem volgut dir moltes vegades que en Valtònyc ha estat a diferents cartells, per exemple en el Rock and Rostoll també va ser cap de cartell, però hi ha hagut més atacs a aquest concert, a nosaltres ens es completament igual i el nostre argument és continuar i fer públic això, que nosaltres volem fer una diada a favor de la llibertat d’expressió i en defensa dels presos polítics que hi ha a l’Estat espanyol i exiliats. Nosaltres hem fet públics els atacs de la dreta i hem trobat molts de suports. Creim que la millor resposta és seguir endavant perquè el que ells intenten és imposar la cultura de la por i que entrem dins la dinàmica de passar pena per organitzar o estar actius en una lluita, i el més important és seguir endavant i deixar molt clar que el Festival continua i que nosaltres estam fent tot el procediment de forma correcte, seguint tota la normativa establerta, per tal de que el Festival tengui tota la viabilitat en tots els aspectes i que el Festival es farà.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.