Setmanari d'informació local - 138 anys

Imatges per ‘redescobrir’ els Cossiers de Montuïri

Dins el cicle ‘Redescobreix els Cossiers’ es mostrà un film de 1927 on surten els dansaires

32637

Dins el cicle ‘Redescobreix els Cossiers’ organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Montuïri poguérem conèixer els orígens fotogràfics i cinematogràfics dels Cossiers de Montuïri. Fou l’Historiador de l’Art local, antic cossier i mestre de Cossiers, Joan Socies, qui en va fer cinc cèntims amb la seva xerrada titulada ‘Les primeres imatges dels Cossiers’.

Socies explicà com a les primeres fotografies, datades abans del 1908, encara s’hi poden veure els obrers que se'n cuidaven de la festa o detalls que ens donen un bon cabal d’informació; cascavells, sabates, mirinyac, cintes, el Dimoni. Elements tots ells que serveixen per traçar la història d’aquesta dansa.

L’investigador dividí en quatre fases la història coneguda de l’agrupació dansaire, una història que s’inicia al 1750 amb el primer document que parla de Cossiers a la vila.

La seva xerrada centrada en les imatges de la segona fase, entre principi del segle XX i 1940, assenyalà que és gràcies a les visites d’externs, principalment folkloristes, que tenim fotografies d’aquells anys. Parlà de les visites de Josep Massot i Planes, Baltasar Samper i Josep Maria Casas Homs, (el 1924), Alexandre Cirici Pellicer i Manuel Cubeles (el 1948) i amb Pere Capellà que els fa de guia o el Pare Rafel Ginard entre d’altres.

Però a més de les imatges fixes Socies donà a conèixer als veïns de la localitat el documental de Josep Maria Verger de 1927 i titulat ‘Mallorca’ on hi apareixen durant uns dos minuts algunes de les danses del Cossiers. Les imatges foren dipositades per la família de Verger el 2001 a l’Arxiu del So i la Imatge del Consell de Mallorca. És un film documental que té «la intenció de promocionar l’illa com a destinació turística». Així, digué Socies, que ho explica Maria Magdalena Rubí Sastre en el seu estudi Primers lligams entre turisme. El documental Mallorca (Josep Maria Verger, 1927). Dins aquest documental també s’hi recullen algunes de les manifestacions folklòriques o elements paisatgístics o arquitectònics més representatius d’una illa que és volia 'vendre' per atreure una cosa que aleshores en començaven a dir turisme.

D’aquesta manera i amb l’anàlisi de les imatges que en va fer l’antic cossier els assistents varen poder gaudir de la màgia d’una festa molt arrelada dins el poble. I que avui divendres té el seu dia gran amb la celebració de la revetla de Sant Bartomeu. Els Cossiers sortiran a les 18:30 hores de la plaça Major i demà, dissabte, dia del Patró ho faran a les 10 del matí.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.