Setmanari d'informació local - 138 anys

Concentració, manifest i signatures contra la massificació de Portocolom

32533

El matí del dissabte 17 d’agost, a la plaça de sant Jaume de Portocolom, ha tengut lloc una concentració i la lectura d’un manifest de protesta contra l’aprovació en la passada legislatura municipal on s’aprovà l’increment de noves places turístiques i la conseqüent massificació en la part antiga de Portocolom coneguda com Sa Capella.

L'acte organitzat per la plataforma Salvem Portocolom i amb el suport de centenars de persones que s’han acostat a la plaça i han volgut donar suport al manifest llegit pel periodista i divulgador musical Pere Estelrich.

Els principals punts del manifest

Aquests són els principals punts del manifest de la plataforma Salvem Portocolom:

- Avui som aquí per dir prou i per demanar seny i mesura.

- Portocolom té problemes de saturació, de manca d’aigua, de mala gestió dels residus, d’especulació urbanística i un procés de turistització total de cada racó del poble.

- Tot això, ens ha fet arribar a un punt on es posa en risc el futur del propi poble, els seus recursos i el benestar dels seus habitants.

- Turisme sí, cap problema, però amb mesura, i aquí la mesura ha estat sobrepassada fa ja massa temps.

- Portocolom té més de 2.000 places hoteleres i prop de 1.500 de lloguer turístic, creim que són més que suficients.

- Dins el nucli de Portocolom hi ha més de 300 places turístiques il·legals que, fins fa poc, eren residencials i això no ha merescut cap tipus d’atenció ni sanció de cap administració, encara que operin al marge de la llei.

- A les Illes Balears arriben 16 milions de turistes cada any, la solució als problemes dels pobles no pot ser mai afegir encara més places turístiques. Si els turistes ocupen cada dia més cases, on viurà la gent? Dins la cova Gran? Dins la cova Foradada?

- Fer més hotels a l’any 2019 creiem que és un error. És afegir pressió ambiental i social.

- Actualment estan en marxa dos grans projectes hotelers: Estoril i Corso i grans promocions urbanístiques al voltant de la ronda i a Cala Marçal, que tot plegat sumarà milers de places més.

- Un informe del Consell de Mallorca apunta que una sola plaça turística consumeix 3,5 vegades més aigua i 4 vegades més energia que una plaça residencial i, a Portocolom, tots sabem el que és tenir problemes d’aigua.

- No és acceptable aprovar projectes sense saber-ne les conseqüències.

- Cap estudi ha estat capaç de dir quantes cases poden ser hotels, ni quantes places sumaran, ni d’on traurem l’aigua per abastir-los, ni on posarem els cotxes de lloguer d’aquests nous turistes, ni com ho farem per depurar correctament tota l’aigua consumida.

- Estam segurs que els 17 regidors de l’Ajuntament sabran rectificar l’errada.

- Confiam en la seva saviesa, el seu seny i la seva capacitat de saber corregir la decisió presa en l’anterior mandat. Si no fos així, anirem a instàncies superiors, on faci falta, per convèncer-los que tot plegat no és bo ni el millor pel nostre poble.

Recollida de signatures

L’acte ha conclòs amb la recollida de signatures, unes tres-centes, del document 'No més places turístiques a Portocolom' que es lliurarà en el proper plenari del consistori de l’Ajuntament de Felanitx el dia 9 de setembre.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.