Setmanari d'informació local - 138 anys

Una 'muntanya de la vergonya' formada per 200.000 llosques

32507

La tercera campanya 'No més llosques en terra' preveu recollir, entre els dies 12 i 22 d'agost, unes 200.000 restes de cigarretes a diverses platges i cales de Mallorca, segons ha informat aquest dilluns el fundador de la iniciativa, Miquel Garau, després d'una escenificació de la recollida duita a terme davant la Conselleria de Medi ambient, acompanyat pel director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó.

Després de la demostració, Garau ha explicat que en la campanya de 2018 es varen recollir 102.000 llosques a 83 platges i cales de l'illa, mentre que el 2017 la iniciativa va recollir 61.000 llosques a 60 platges de Mallorca. En aquesta edició, la plataforma ha convocat un acte que se celebrarà el 22 d'agost a les 18.00 hores a la platja de Can Pere Antoni a Palma, per ajuntar el material recollit en una 'muntanya de la vergonya'.

En aquest sentit, Sebastià Sansó, ha declarat que, des que es va posar en marxa aquesta campanya, la Conselleria ha estudiat «la manera d'encaixar possibles solucions a través de la Llei de residus», on s'estableix que «totes les administracions han de treballar, des de l'àmbit de les seves competències, per emprendre accions per disminuir aquest problema». Ha explicat que, en el cas de les platges, la competència és dels ajuntaments.

Així mateix, Sansó ha assegurat que estan treballant en la redacció d'«ordenances tipus», perquè els consistoris interessats, «especialment els més petits, que poden tenir una falta de recursos tècnics», les puguin «adaptar i tramitar» de manera «més fàcil».

'Platges sense fum'

D'altra banda, el director general ha recordat que la Conselleria de Medi Ambient participa, també, en la campanya 'Platges sense fum', impulsada per la Conselleria de Salut.

Actualment, participen en la iniciativa set platges entre Mallorca i Menorca, entre les quals es troben les de Cala Estància a Palma, Cala Anguila a Manacor, la platja de Sant Joan a Alcúdia, la Colònia de Sant Pere a Artà, Cala Millor a Sant Llorenç, Cala Deià, i finalment, la platja de Binisafuller a Sant Lluís (Menorca).

Segons ha explicat Sansó, de moment, la campanya és solament informativa i inclou la instal·lació de panells i el repartiment de fullets informatius en aquestes set platges. No obstant això, ha afegit que «no es descarta» una acció sancionadora de cara al futur que, en tal cas, hauria de ser implementada pels ajuntaments.

Finalment, el director general ha remarcat la importància de lluitar contra els residus de les llosques de cigarret i ha apuntat que «actualment és el residu més comú», en el medi natural.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.