Setmanari d'informació local - 138 anys

Vicenç Vidal: «Es recorren totes les lleis que vénen de determinades comunitats per motius polítics»

32377

El senador autonòmic Vicenç Vidal ha advocat per «rompre la imatge esbiaixada» que, al seu judici, existeixen de Balears derivada de les «xifres econòmiques del Producte Interior Brut (PIB) per càpita o del turisme» i, en el seu lloc, «posar a l'agenda» els problemes d'insularitat que pateix l'arxipèlag.

En una entrevista concedida a Europa Press, Vidal ha reivindicat la necessitat de mostrar «la realitat» de les Illes i «els molts reptes que té per afrontar». «La gent és conscient que Extremadura està molt mal connectada amb Madrid o que els gallecs i els bascos necessiten una reconnexió d'AVE, però no són tan conscients de les dificultats per a accedir a un habitatge a Balears o del descompte aeri», ha explicat.

En aquest sentit, també ha criticat que els discursos del debat d'investidura del socialista Pedro Sánchez dels diferents partits «varen ser decebedors», ja que «no es va citar en cap moment les Balears», excepte en la intervenció del líder del de Ciudadanos, Albert Rivera, qui «va criticar MÉS per Mallorca per haver format Govern d'esquerres a Balears».

Defensa dels interessos de les Balears

Vidal ha assegurat que permetrà que Balears «tenguin veu pròpia» i, a més, ha destacat la particularitat de poder defensar-les «sense haver d'obeir a una disciplina de grup i deure's a unes sigles». És a dir, ha realçat la importància de no tenir cap vincle amb un partit estatal.

«El càrrec de senador ens dóna la possibilitat de tenir una veu lliure a Madrid i interpel·lar directament al Govern i avançar en els molts reptes que han d'afrontar Balears i que, desgraciadament, no poden decidir-se des de l'arxipèlag per la falta d'autonomia que tenim», ha explicat Vidal.

En aquest sentit, Vidal ha declarat que el seu treball a la Cambra alta estarà regit per diferents línies i ha destacat que «una de les clàssiques» serà el finançament. «Si volem uns serveis públics com toquen, hem d'incidir en el Règim Especial per a Balears (REB) i en un nou model de finançament».

Així mateix, en la defensa de l'arxipèlag, Vidal ha sostingut que «s'està treballant en multitud de temes» per a proposar-li al Govern espanyol com, per exemple, sobre la caserna de Son Busquets han preguntat «quantes propietats té l'Executiu central a les Illes i quines estaria disposat a subhastar», l'«emergència» habitacional i la iniciativa per a «demanar per què els toros són d'interès 'nacional' en un Estat plurinacional»

Recursos al Tribunal Constitucional

En clau més estatal, pel que respecta a una altra de les línies d'actuació, Vidal ha proposat apostar per les polítiques ambientals i ha considerat que l'Estat «hauria de seguir el camí» de Balears «amb les seves lleis pioneres de canvi climàtic i de residus».

En aquest sentit, preguntat pels recursos d'inconstitucionalitat que tenen oberts algunes lleis, el senador ha defensat que «Balears no és inconstitucional» i que les lleis en l'arxipèlag «estan fetes amb tot el sentit comú que fa falta».

«El que ha de fer l'Estat és adaptar les seves lleis i fer-lo com l'hem fet aquí, és el que es marca a Europa», ha afegit Vidal, a més de criticar que «hi ha una tendència a recórrer totes les lleis que vénen de determinades comunitats per motius polítics i no pel contingut».

Davant aquesta situació, el senador ha considerat que amb el nou Govern «que se suposa que serà progressista», «evidentment que es trauran cap endavant» les lleis que, en aquests moments, estan amb recursos oberts.

Així mateix, ha sostingut que reivindicarà la defensa de «els drets i llibertats polítiques i individuals» front una «involució» en l'Estat que, al seu judici, «podria anar a pitjor» amb «l'avanç de la ultradreta». Per això, ha considerat que «és més necessària que mai una veu a Madrid».

Vidal ha argumentat que «s'està sofrint una involució amb la llibertat d'expressió amb el cas del cantant Valtònyc i d'altres moltíssimes expressions artístiques, a més del recent conflicte lingüístic amb la treballadora de l'aeroport de Palma».

Pel que respecta a la situació actual en el govern espanyol, Vidal ha realçat la necessitat que es constitueixi «ja» un «govern progressista real» en l'Estat, per la qual cosa ha instat al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i al líder de Podemos, Pablo Iglesias, al fet que «es deixin de debats infantils» i arribin a un acord.

«El PSOE ha d'arribar a un acord ja amb Podemos, que facin un Govern de coalició el més estable possible i que es posin a la feina amb els compromisos que han adquirit en campanya. A les Illes prometien habitatges protegits de lloguer i no serà així», ha criticat.

Debat dins MÉS per Mallorca

D'altra banda, preguntat per la situació actual de MÉS per Mallorca, Vidal ha considerat que en la formació «sempre hi ha debat intern» i que, de fet, «el dia en què no n'hi hagi, no formarà part del partit».

Així mateix, ha explicat que al novembre hi ha convocat un congrés de la formació ecosoberanista on es plantejaran les polítiques dels pròxims quatre anys en el Govern, els Ajuntaments i Consells.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.