Setmanari d'informació local - 138 anys

El Moviment Feminista duu la lluita contra les agressions masclistes al cor de Magaluf

32343

Centenars de persones convocades pel Moviment Feminista de Mallorca (MFM), s'han manifestat aquest dijous a Magaluf en contra de «les violències masclistes, les agressions sexuals i el patriarcat» sota el lema 'Fartes de violències sexuals!' i 'Només sí que és sí'.

Teresa Méndez, portaveu del MFM, ha explicat que han triat Magaluf, concretament l'avinguda Pere Vaquer Ramis, perquè «com en altres zones de Mallorca, com s'Arenal, s'ofereix un model turístic i d'oci nocturn que els converteix en espais d'impunitat».

«La gent ve de festa aquí i sent que no hi ha Llei. Assenyalam les violacions i agressions que, desgraciadament, són el pa de cada dia a Magaluf, una de les zones més conflictives que s'ha convertit en una zona d'impunitat per a les agressions sexuals de tota mena», ha explicat Méndez.

Índexs insuportables

La concentració ha començat amb la lectura d'un manifest sobre el rebuig «més rotund» a aquestes actuacions i en el qual s'han proposat mesures per a revertir la situació. El text ha estat llegit en català, si bé s'han repartit exemplars en anglès i en alemany perquè els turistes poguessin entendre-ho.

Segons han reivindicat des del MFM en aquest manifest, en primer lloc, és necessari la modificació de diferents articles del Codi Penal sobre agressió i abús sexual perquè el concepte de violència o intimidació s'ajusti al que està fixat pel Conveni d'Istanbul --la norma internacional de referència aquestes violències ratificada per l'Estat--, en relació a la falta de consentiment.

En clau balear, segons han criticat, «no existeix una legislació específica contra les violències sexuals que faciliti la tasca dels ajuntaments per a elaborar un protocol d'actuació en coordinació amb els organismes competents en matèria de violències sexuals».

A més, la portaveu ha afegit que des de la plataforma estan «preocupats», ja que «Balears és la segona comunitat amb més agressions sexuals múltiples, després de Catalunya», segons un estudi.

«El moviment feminista no pot quedar-se amb les mans creuades davant els fets ocorreguts durant els últims mesos a Mallorca; una violació grupal a Cala Rajada, una altra a Alcúdia i una altra a Palma. No estam disposades a mirar cap a un altre costat i deixar que la societat normalitzi aquests índexs insuportables», han reivindicat en el manifest.

En aquest sentit, en el text han declarat que volen incidir en «la urgència d'elaborar un protocol» i exigeixen que el sistema judicial incorpori «la perspectiva de gènere i les línies d'actuació fixades pel Protocol d'Istanbul».

Així mateix, exigeixen la modificació de la Llei Integral perquè «contempli tot l'espectre de violències masclistes i perquè es doti de més eines i formació específica als operadors jurídics encarregats de donar resposta a les necessitats reals de les dones».

D'altra banda, també han realçat la necessitat d'incidir en l'educació sexual ja que «cada vegada són més joves els detinguts per agressions sexuals».

Finalment, després de la lectura del manifest, la concentració també ha comptat amb una 'performance', duita a terme per integrants del MFM, en la qual s'han representat agressions sexuals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.