Setmanari d'informació local - 138 anys

Una quarantena d’espècies de peixos rars o extraordinaris han estat registrades els darrers quatre anys a les Balears

32331

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, han presentat, aquest dijous, l’actualització del Registre de Dades de Peixos Rars (DAPERA). Aquesta base de dades, creada pel Servei de Protecció d’Espècies el 2015, recull observacions de peixos rars a l’arxipèlag balear.

Es consideren 'peixos rars' aquells que no són habituals a les aigües de l’arxipèlag però també aquells d’espècies comunes que registren mides o pesos extraordinaris. Des de la seva creació, s’han recollit dades de 38 espècies diferents. La majoria (69 %) foren registrades a Mallorca; la resta, a Formentera (17 %), Eivissa (8 %) i Menorca (6 %).

Alguns exemples de peixos registrats al DAPERA són un peix globus (Diodon hystrix) de 7,8 kg que fou capturat el 2016 a Es Castell o una llampuga (Coryphaena hippurus) de 64 kg, a Cala Santanyí, el mateix any.

Mas ha destacat la necessitat de comptar amb la col·laboració ciutadana per a donar un nou impuls a aquesta eina, força desconeguda encara. L’objectiu és millorar la informació disponible, sobretot de peixos sense interès comercial, alguns dels quals es troben amenaçats com a espècie. Així, per exemple, segons ha destacat, hi ha un gran interès a recollir dades d’espècies noves a la Mediterrània, com les lessepsianes (que arriben des de la mar Roja a través del canal de Suez) o d’altres que es consideren que són fruit de l’increment del trànsit marítim o el canvi climàtic.

La informació que cal aportar és la següent:

  • Espècie (si es coneix)

  • Data

  • Localitat

  • Nom de la persona observadora

  • Contacte

  • Imatge

  • Circumstàncies

Es pot contactar amb aquest servei a través del correu electrònic (dapera@caib.es) o del telèfon (606875244). El formulari que cal emplenar es pot descarergar a http://www.caib.es/sites/proteccioespecies/ca/dapera/

En acabar l’acte, Mas i Mercant han obsequiat tres voluntaris que ja han col·laborat amb el DAPERA amb una samarreta.

En concret, han estat obsequiades les persones següents:

  • Benjamí Reviriego, qui va comunicar la captura d’un exemplar de l’espècie Ophisurus serpens a la Colònia de Sant Jordi. L’exemplar mesurava 14,6 cm i es va trobar a una profunditat de 1,5 m.

  • Montserrat Durà, qui va observar un exemplar de mantellina (Gymnura altavela) en repòs a la Reserva Marina del Toro, a Calvià. L’exemplar superava els 200 cm.

  • Pep Lluís Bosch, qui va gravar un exemplar de manta (Mobula mobular) a unes 9 milles de sa Dragonera en direcció cap a Eivissa, pescant a uns 200 m de fondària. Aquell dia van veure passar nombroses tonyines de gran mida.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.