Setmanari d'informació local - 138 anys

Inicien 47 expedients durant el 2018 per un mal ús dels noms geogràfics de les Balears

32291
Mallorcashop

L’Institut de Qualitat Agroalimentària, de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, va iniciar 47 expedients sancionadors durant el 2018 relacionats amb l’ús incorrecte de noms geogràfics de les Illes Balears en la comercialització d’aliments. Divuit d’aquests expedients sancionadors es van iniciar a instàncies de denúncies.

Dels 47 expedients, 29 estaven relacionats amb l’ús de noms protegits per denominacions d’origen (DO) o indicacions geogràfiques protegides (IGP). La relació d’expedients és la següent: set expedients són per un mal ús del nom Sobrassada de Mallorca, sis estan relacionats amb el Vi de la terra de Mallorca, cinc amb l’Oli de Mallorca, tres amb l’Ensaïmada de Mallorca, dos amb el formatge Mahón-Menorca, dos amb l’Ametlla de Mallorca, un amb l’Oliva de Mallorca, un amb el Vi de la terra Eivissa, un amb el Vi de la terra Formentera i un amb Hierbas Ibiciencas.

D’altra banda, divuit expedients estaven relacionats amb un mal ús de noms geogràfics a diversos productes, com begudes espirituoses, begudes alcohòliques, galetes, llepolies, aperitius, confitures, condiments, olis, etc. Del total, cinc són per utilitzar el nom Illes Balears, quatre Mallorca, cinc Eivissa, dos Menorca, un Formentera i un Caimari. Majoritàriament, els fets detectats estaven relacionats amb l’ús de noms geogràfics de les Illes Balears a productes elaborats a altres indrets.

Durant el 2018 es va sol·licitar la col·laboració a la Guàrdia Civil per investigar la venda per Internet de diversos productes que utilitzaven noms geogràfics protegits. També es va demanar col·laboració a les autoritats de diversos països per tal d’evitar que operadors estrangers utilitzin els noms protegits de les Illes.

Segons l’article 30.4.c) de la Llei 1/1999, de 17 març, de l’estatut dels productors i industrials agroalimentaris de les Illes Balears, es tipifica com a infracció l’ús d’indicacions de procedència o denominacions de qualitat que no corresponen al producte o indueixen a confusió. Les esmentades infraccions es poden sancionar amb un import que oscil·la entre 3.000 i 30.000 euros. Les quatre sancions imposades durant el 2018 van comportar un total de 16.430 euros. Encara manca tancar alguns dels expedients iniciats durant l’any passat.

Actuacions previstes per a lluitar contra el frau agroalimentari durant el 2019

En el marc del Pla de lluita contra el frau agroalimentari de l’any 2019, s’han programat 391 inspeccions que inclouen tot el circuit comercial: productors, industrials, distribuïdors, transport, minoristes, HORECA i comerç electrònic. Durant aquest any, es reforçarà el control amb relació a l’ús de noms geogràfics a la mel i a la cervesa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.