Setmanari d'informació local - 138 anys

Col·lectius antimonàrquics anuncien concentracions a Mallorca contra la presència dels Borbons

31895

Representants de la plataforma 'Arruix Borbons' s'han concentrat aquest dimarts davant del Palau de Marivent de Palma per a mostrar el seu rebuig a la monarquia i a la presència dels Borbons a Mallorca.

Durant l'acte, han anunciat dues mobilitzacions, una per al dia de la recepció reial que els Reis espanyols acostumen a fer al Palau de l'Almudaina, i una altra per al primer d'agost, quan el col·lectiu de 'Cantaires per la llibertat'es desplaçarà fins als voltants de Marivent per a interpretar les seves lletres reivindicatives a favor de la llibertat dels polítics presos de Catalunya.

Un dels portaveus de la plataforma, Manel Domènech, ha recordat que des d''Arruix Borbons' denuncien la postura de Felip VI després del seu discurs el 3 d'octubre quan «va perdre el seu paper d'àrbitre i va menysprear als 2,3 milions de catalans que varen participar en el referèndum del primer d'octubre», ha explicat.

D'altra banda, Domènech ha reiterat la necessitat que el Palau de Marivent recuperi la seva condició de museu públic. Segons ha recordat, després de la mort del Joan de Saridakis, «qui va encarregar la construcció del Palau i qui ho va deixar després de la seva mort al poble de les Balears», Marivent va funcionar durant uns anys com un espai obert al públic, fins convertir-se en una residència de la Casa Reial.

A més, ha criticat que, mentre que en altres democràcies europees algunes de les residències reals es converteixen en museus, «aquí ens permetem el luxe de tancar els museus i col·locar els reis».

A més, Pep Juárez, un altre dels portaveus d''Arruix Borbons', ha afirmat que la plataforma rebutja la monarquia per considerar-la «un règim antidemocràtic i un producte del franquisme».

En aquest sentit, Juárez ha demanat a la societat mallorquina i «especialment als representants de les institucions» que rebutgin la invitació al tradicional besamans», que s'acostuma a celebrar cada estiu a L'Almudaina, en considerar-lo «un acte vergonyós i de submissió d'una societat democràtica davant d'un Rei que té una legitimitat més que dubtosa».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.