Setmanari d'informació local - 138 anys

Tres platges de Mallorca se sumen a la xarxa de platges sense fum

31773

La platja de Cala Estància (Palma), Cala Anguila (Manacor) i Sant Joan (Alcúdia) s'han sumat ja a la xarxa de platges sense fum de les Balears, que de moment compta amb dues platges més a Eivissa amb aquesta iniciativa.

Segons ha informat la conselleria de Salut i Consum, aquest dimecres s'ha duit a terme durant l'acte de senyalització de la platja sense fum a Cala Estància. La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir han destacat la importància de la iniciativa, l'objecte de la qual és promoure els hàbits saludables i sensibilitzar a la població sobre la importància de no deixar residus en els espais naturals.

Així mateix, han animat als ajuntaments costaners de les Illes Balears a adherir-se de formes voluntària. Gómez ha aprofitat per a recordar els efectes negatius de fumar i ha destacat que el tabac és la causa directa de nombroses patologies com el càncer de pulmó, la malaltia pulmonar obstructiva crònica o malalties cardiovasculars, i és un agreujant d'altres malalties.

Per això, ha valorat la creació de la xarxa de platges sense fum dient que «l'objectiu és que la gent sigui conscient de la importància d'abandonar un hàbit perjudicial i adoptar un estil de vida saludable».

Així mateix, ha afegit que aquesta mesura evitarà el perill que suposen les burilles per als nins petits que juguen a l'arena, els quals poden empassar-les-hi accidentalment.

Llosques als estómacs d'aus i tortugues

El conseller Miquel Mir ha incidit en la repercussió positiva que la xarxa de platges sense fum pot tenir en l'entorn natural ja que les llosques són el residu més abundant de les escombraries marines, fins i tot per davant dels plàstics, i només es necessita una per a contaminar vuit litres d'aigua.

A més, les substàncies que componen els cigarrets, com per exemple el quitrà, el plom, el mercuri, l'amoníac, la nicotina o l'arsènic, entre moltes altres, queden atrapades en el filtre, que no és biodegradable i pot trigar fins a deu anys a descompondre's.

D'aquesta manera, contaminen l'arena a través de la cendra polvoritzada i transportada per l'aire, l'aigua i les pròpies espècies marines. Des de la Conselleria han volgut recordar que s'han trobat llosques a l'estómac d'ocells i tortugues.

Una iniciativa dels ajuntaments

La iniciativa, que es posa en marxa de forma pilot, és voluntària, i els ajuntaments poden decidir quina part del seu litoral s'adhereix a la xarxa. Poden ser platges senceres o trams de platja, que seran llocs on no es podrà fumar.

Després, hauran de vetllar perquè en aquests llocs no es fumi, si bé la policia local no podrà sancionar als fumadors, ja que no infringeixen cap normativa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.