Setmanari d'informació local - 138 anys

Tempesta política a Palma per la subhasta de l’antic quarter de Son Busquets

31757

El Ministeri de Defensa espanyol ha anunciat que subhastarà l’antic quarter de Son Busquets, a Palma. Ha taxat els terrenys en pràcticament 46 milions d’euros. Tant el Govern com l’Ajuntament de Palma demanaran al Ministeri que s’ho repensi i avisen que en cas de tirar endavant, i guanyar el concurs un promotor privat, només s’hi podran construir habitatges de protecció oficial. Defensa ha autoritzat iniciar la subhasta pública -al millor postor- del quarter palmesà d’artilleria. Són més de 110 mil metres quadrats, segons el cadastre, que s’han valorat, en espera de les ofertes, en 45 milions 800 mil euros. L’anunci també especifica que s’hi poden construir fins a 831 habitatges en règim de protecció. L’Ajuntament de Palma diu que en tenia constància: «En teníem coneixement, però de manera informal», ha dit Neus Truyol, regidora de Model de Ciutat.

El portaveu de l'Ajuntament de Palma, Alberto Jarabo, ha declarat aquest dimecres que des de l'Ajuntament de Palma treballaran per evitar la subhasta dels terrenys de Son Busquets per part del Ministeri de Defensa i que, en cas de no aconseguir-ho, l'Ajuntament intentarà baixar la xifra de taxació i estudiaria l'opció de presentar-se a la subhasta.

En tot cas, Jarabo ha insistit que la normativa local aprovada actualment, només contempla la possibilitat de construir 810 Habitatges protegits (VPO), tant si els terrenys són adquirits per una empresa privada, com si es mantenen en mans de l'administració pública. En el primer dels casos, les VPO s'oferirien en règim de compra, i en el segon s'optaria per l'arrendament

MÉS per Mallorca

MÉS-Estimam Palma ha rebutjat aquest dimarts la subhasta de la caserna d'artilleria de Son Busquets i ha acusat el Ministeri de Defensa d'avantposar «criteris econòmics i especulatius» a l'interès general de la ciutat.

Antoni Noguera, ha criticat la venda de l'immoble, que sortirà a subhasta per un import de 45,8 milions d'euros. «El Ministeri no pot fer negoci o especular amb solars públics davant les necessitats d'habitatge que té Palma», ha protestat.

El regidor ha recalcat que la compra de les instal·lacions de Son Busquets d'una administració a una altra +«és absurda», i ha defensat que les administracions públiques han d'actuar de forma solidària entre elles, amb «la finalitat de donar resposta a les necessitats socials».

De la seva banda, el senador autonòmic de les Illes Balears, Vicenç Vidal, s'ha mostrat molt crític aquest dimecres amb la decisió del Ministeri de Defensa de subhastar Son Busquets. «Que ara el Ministeri prioritzi el finançament abans que l'habitatge em pareix una salvatjada, treballam perquè la situació es reverteixi».

Podem

Podem ha demanat aquest dimecres que la caserna d'artilleria de Son Busquets sigui cedida o que es faci un conveni amb el Govern de l'Estat per poder dur a terme Habitatges protegits (HPO), després que el Consell de Ministres hagi autoritzat treure l'immoble a subhasta per 45,84 milions d'euros.

Podem han considerat que la decisió del Ministeri pot «posar en perill» el pla establert per part de l'Ajuntament de Palma amb l'objectiu de crear 830 HPO. «Des del partit lluitarem perquè la majoria siguin de caràcter públic», han afegit.

Així mateix, la formació es compromet a defensar «a totes les institucions on forma part de l'Executiu» --Govern, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma-- que aquest terreny vagi destinat a habitatge públic.

El PI

El Grup Parlamentari del PI ha presentat aquest dimecres una Proposició No de Llei per instar el Govern central a suspendre la subhasta dels terrenys de l'antiga caserna militar de Son Busquets, a Palma.

El diputat Josep Melià considera que aquesta decisió del Ministeri de Defensa «posa en perill l'anunciada construcció a la zona de 831 habitatges públics i és un canvi injustificat de postura respecte a la intenció expressada, fa només nou mesos, de col·laborar amb el Govern i l'Ajuntament de Palma per proporcionar habitatges assequibles».

El PI considera que les intencions de Defensa «afavoreixen l'especulació i dificulten enormement un projecte d'habitatges públics reclamat unànimement per la societat». «El Ministeri de Defensa ha de detenir el procés de privatització de Son Busquets i cedir el solar a un preu just a l'Ajuntament de Palma per complir els acords entre ambdues administracions de dedicar la seva superfície a la construcció d'habitatge de titularitat pública digna i assequible», ha assegurat el diputat.

Melià ha recordat que fa quatre mesos el PI ja va expressar en el Parlament la seva «preocupació a causa que des de setembre de 2018, quan el Govern va fer pública una reunió amb Defensa per reactivar el projecte de HPO signat pel Ministeri i l'Ajuntament, no s'havia avançat res en la resolució de l'acord».

Des de la formació han denunciat que el Govern central «se'm riu de les necessitats dels ciutadans d'aquestes illes i mostra la seva insensibilitat davant un dels principals problemes d'aquesta comunitat com és la dificultat d'accés a un habitatge».

Partit Popular

El regidor del Partit Popular (PP) a l'Ajuntament de Palma, Julio Martínez, ha criticat el «desistiment de funcions» de l'equip de govern municipal per «no conèixer la situació».

«Li hem preguntat a la responsable d'urbanisme, Neus Truyol, si coneixia la situació i si han actuat de forma coordinada però ens ha dit que no. Ens sorprèn el desistiment de funcions perquè, a més, l'actual batle va ser el responsable de l'àrea els passats dos anys i havia de conèixer si s'estava tramitant», ha argumentat Martínez en declaracions als mitjans.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.