Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern recorrerà al Suprem per exigir a Madrid la gestió total de Cabrera

31669

El Consell de Govern ha autoritzat aquest divendres a la Direcció de l'Advocacia de la Comunitat a interposar un recurs contenciós administratiu en el Tribunal Suprem (TS) per a poder gestionar les aigües exteriors del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera, incorporades com a superfície marina protegida amb la recent ampliació del parc.

Així ho ha indicat la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Pilar Costa, en roda de premsa posterior Consell i ha concretat que el recurs s'interposa contra els paràgrafs segon i tercer de l'apartat tercer de la part dispositiva de l'acord del Consell de Ministres del primer de febrer de 2019, pel qual s'amplien els límits del Parc amb la incorporació d'espais marítims que confronten.

Segons ha explicat, en aquest apartat es determina que la gestió de les aigües exteriors marines que s'inclouen en el Parc corresponen a l'Administració de l'Estat i, per a argumentar-lo, s'especifica que no hi ha evidències científiques que avalin la continuïtat amb l'ecosistema terrestre.

En contra d'això, el Govern interpreta que l'Administració competent per a gestionar el Parc «no és l'Estat, sinó la Comunitat», tal com ho ha fet des del traspàs d'aquestes competències l'any 2009. Així mateix, entén que l'ampliació del Parc és «precisament una conseqüència directa de l'interès de la Comunitat, que és la que ha instat i impulsat l'ampliació dels seus límits».

En aquest sentit, Costa ha recordat que l'impuls de l'ampliació del Parc de Cabrera es remunta en 2011, quan el Patronat del Parc va adoptar un acord que va ser sostengut amb diferents acords fins a l'Acord del Consell de Govern de 5 d'octubre de 2018, en el qual es donava suport a la iniciativa del Ministeri per a la Transició Ecològica d'ampliar els límits del Parc.

Així mateix, l'escrit de l'Advocacia sosté que la Comunitat Autònoma, de fet, «ja ha estat gestionant aigües exteriors incloses en el Parc Nacional», atès que l'anterior delimitació del Parc ja comprenia aigües exteriors. D'altra banda, la gestió del Parc per part de diferents administracions «trencaria el principi d'unitat de gestió», la qual cosa contradiu el mateix acord del Consell de Ministres, en el qual es parla de la gestió homogènia i efectiva del conjunt del territori protegit.

Finalment, el Govern apunta a una «contradicció» en l'Acord del Consell de Ministres, en el qual s'afirma que no existeixen evidències científiques que avalin la continuïtat ecològica de l'ecosistema terrestre amb l'ecosistema marí, «quan, de fet, en l'àmbit científic sí que es té la convicció que aquesta continuïtat existeix».

«Des de l'any 2015 aquesta continuïtat ha estat reconeguda en diferents informes, com els del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient o el de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, previs a l'aprovació del Pla de Gestió Natura 2000 de l'Arxipèlag de Cabrera», ha argumentat.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.