Setmanari d'informació local - 138 anys

'Mallorca i els seus suds': Antumi Toasijé repassa la història de l'esclavatge

31631
FOTO: Toni Munar

Aquest dijous, a l’edifici de Sa Riera (UIB) de Palma, ha començat el primer Fòrum 'Mallorca i els seus suds' coordinat per Antoni Aguiló (Centre d’Estudis Socials de la Universitat de Coimbra) i David Abril (Fundacions Darder-Mascaró).

En aquesta primera jornada i dins el Bloc de Memòria, Història i Cultura hem pogut escoltar la conferència titulada 'El factor africà denominat negre en la història de Mallorca: africanietat talaiòtica, africanietat andalusí, esclavismes, colonialismes i processos migratoris' a càrrec d’Antumi Toasijé, doctor en Història, Cultura i Pensament per la Universitat d’Alcalá.

Antumi Toasijé ha fet una exposició i un recorregut històric de l’esclavatge en les diferents etapes de la Història, des del Neolític fins l’anàlisi actual dels processos migratoris en la Mallorca del segle XXI.

Les Comunicacions

En aquest apartat han comparegut, en primer lloc, el periodista i historiador Antoni Maria Thomàs, que sota el títol '1229, el rostre ocult', que ha esdevingut un documental produït per IB3 i Salom Estudi el 2018, on explica l’altra versió dels fets, això és, vist des de l’òptica dels vençuts musulmans a mans de les tropes cristianes del rei en Jaume en la conquesta de la Mallorca musulmana de 1229.

Laura Miró, historiadora i investigadora ha explicat la trajectòria històrica que ha seguit l’estigmatització dels jueus conversos xuetes des dels seus inicis fins els segles XIX i XX en una exposició molt acurada titulada 'La contemporaneïtat xueta'.

Conxa Obrador i Gerard Moyà del Casal d’Amistat Mallorca-Cuba han explicat la curiosa i emotiva aventura de 'La cadira de Maceo, una història colonial'. Una relíquia del general Maceo, militar cubà abatut en una emboscada bèl·lica durant la guerra d’independència de Cuba. Una cadira requisada pel general Weyler que va romandre fins fa pocs anys en el Museu militar de San Carlos a Portopí i retornada al lloc «d’on mai hauria d’haver sortit».`

Finalment, la filòloga Malika Kathir ha explicat la poc menyspreable incidència de la cultura àrab en la Mallorca post-conquerida en la Comunicació titulada 'La petjada àrab en la cultura de Mallorca', fins i tot ens ha ensenyat una preciosa cançó que explica els set maneres de guisar l’albergínia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.