Setmanari d'informació local - 138 anys

Palma XXI demana més intervenció de Cort al barri de la Llotja per aturar la gentrificació

31515

L'entitat Palma XXI ha demanat aquest dimecres més intervenció per part de les autoritats polítiques i institucionals municipals per a frenar la gentrificació del barri de la Llotja, així com establir polítiques perquè el barri «torni a ser per als quals habiten en ell».

Així ho ha explicat el secretari general de l'entitat, Jaume Garau, que ha argumentat que existeixen moltes fórmules per a fer que això sigui possible, com establir mesures per a facilitar el lloguer als residents, oferir més places d'aparcament o incentivar el comerç local.

En aquest sentit, l'organització apunta a la creació d'un Pla Especial d'intervenció en aquest barri consensuat amb entitats ciutadanes i les associacions de veïns perquè, a llarg termini, el barri sigui «més local». «El model vigent no és rendible», ha criticat Garau.

Mobilitat, habitatge i comerç

Segons l'associació, el Pla Especial hauria d'estructurar-se sobre aquests els eixos de mobilitat, habitatge i comerç, ja que en ells es basa el desenvolupament del barri d'acord a les necessitats dels veïns que fan vida en ell.

Segons l'entitat, s'ha de posar fre a «l'alta intensitat de circulació de vehicles en la plaça Drassanes» i establir més places d'aparcament per als residents. D'altra banda, crear mesures que ajudin la creació de negocis locals i de productes locals i fomentar el lloguer per als residents «hauria de ser una prioritat del Pla de Cort».

Lloguer turístic

Respecte al preu de l'habitatge, Garau ha anunciat que la Llotja és ara un dels barris més cars de la ciutat, amb una mitjana de preus de 700.000 euros per pis. «Hem d'implantar mesures perquè els mallorquins i residents puguem comprar de nou en aquest barri».

A més, entre novembre i desembre de 2018 es varen detectar 94 ofertes en portals de lloguer turístic en plataformes com HomeAway i AriBnb. Aproximadament la meitat d'ells tenen un preu de 100 i 150 euros, segons els estudis de Palma XXI.

En aquest sentit, des de l'associació demanen més control no només sobre les plataformes, sinó sobre els quals ho duen a terme, ja que, segons Garau, no només són aquestes les responsables del lloguer turístic. «Avui dia, amb les xarxes socials i altres canals de comunicació, és molt fàcil dur a terme el lloguer turístic», ha explicat el secretari de l'organització.

Sobre la creació d'hotels, la consultora Carlota Cabezas ha explicat que també en l'establiment de les places «hauria d'haver-hi un límit» per part de les autoritats pertinents. L'entitat ha comptabilitzat 16 hotels i 300 places en el barri, alguna cosa que, segons, ella «supera el límit» establert pel Consell insular.

La Llotja i edificis singulars del barri

Finalment, des de Palma XXI apunten que crear altres usos per a edificis emblemàtics com l'edifici centenari de la Llotja seria una cosa positiva per a frenar la «turistització i gentrificació del barri».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.