Setmanari d'informació local - 138 anys

Arxiven la querella de Fevitur contra Noguera per haver limitat el lloguer turístic

31495

La titular del Jutjat d'Instrucció número 5 de Palma, Ana San José, ha arxivat provisionalment la querella per prevaricació interposada per la Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur) contra l'exbatle de Palma, Antoni Noguera, per la prohibició de la comercialització de l'habitatge d'ús turístic en habitatges plurifamiliars en tot el municipi.

La magistrada no aprecia indicis de delicte -ni de prevaricació administrativa ni urbanística- «perquè no concorre una contradicció palesa i intolerable amb l'ordenament jurídic que desbordi la legalitat d'una manera evident o que constitueixi exercici arbitrari del poder».

En la seva querella, presentada al novembre de 2018, Fevitur assegurava que la resolució i moratòria sobre la base de la qual es duu a terme la prohibició es podria haver realitzat de «forma preconcebuda perquè així s'havia anunciat per Noguera fins i tot abans de ser nomenat batle». Per part seva, Noguera va defensar que la decisió va ser «presa com a equip de govern i que responia a l'interès general», en concret, per a defensar «un dret bàsic», el de l'accés a l'habitatge dels residents.

Després d'admetre's a tràmit la querella, Noguera va recordar que l'Ajuntament estava obligat a desenvolupar una Llei autonòmica -la modificació de la Llei Turística aprovada pel Parlament- que establia que, en un determinat termini, els municipis implantarien una zonificació del lloguer vacacional, delimitant en quines àrees estaria permès i en quins no. Per això, argumentava que si l'Ajuntament no hagués desenvolupat la Llei «això sí que hagués estat prevaricació».

En el seu acte, la jutge recorda la disparitat normativa respecte al lloguer turístic a l'Estat espanyol i considera que la seva prohibició en habitatges plurifamiliars, «encara que sigui restrictiva per la consideració de zona única, no apareix com una actuació administrativa il·lícita o il·legal, i a més injusta i arbitrària, és a dir que pugui ser titllada de prevaricadora». La instructora destaca també que la resolució que va aprovar Cort va passar els tràmits d'al·legacions prèvies.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.