Setmanari d'informació local - 138 anys

El canvi climàtic posarà en perill la viticultura del Mediterrani, segons els investigadors de la UIB

31489

El canvi climàtic ocupa una continuïtat en el camp de la viticultura en un entorn de grans dimensions d'Europa, que és el que fa falta per augmentar la temperatura afectada negativament, segons el grup de Meteorologia de la UIB.

Així, ara, s'expressa el catedràtic i el grup d'investigació de Meteorologia, Romualdo Romero, ha explicat que els resultats de l'estudi han estat augmentats entre tres graus de temperatura en l'entorn entre el 2046 i el 2070, les regions del centre i nord d'Europa, com Àustria, Alemanya, República Txeca o sobre Anglaterra són més idonis per cultivar les diferents varietats de vinya que les zones del sud d'Europa i del Mediterrani.

L'estudi, publicat a la revista Canvi ambiental regional, ha permès que els cultius tenguin més temps exposats a les temperatures extremes, que s'incrementaran en els nivells anteriors per a la maduració de la terra. En conseqüència, la qualitat de la fruita serà menor, menys aromes i menys pigment.

L'estudiant de l'alumne de doctorat del programa de Física de la UIB, Maria Cardell, ha explicat que s'estableix una condició «estratègica tèrmica en les vides». Varietats com el Pinot Noir, Tempranillo o Tintorera, que es conreen també a les Illes Balears: deixen de ser les millors opcions per al cultiu de la terra en algunes zones de la costa mediterrània.

Cardell ha argumentat a més que les noves condicions estiguin disponibles «una nova classificació de les regions europees segons l'índex de Winkler», que permet l'acumulació de calor i permet classificar cada regió en una escala de l'un a l'alt acord amb la identitat per a cultiu i la qualitat del vi resultant.

Per la seva part, el metge a Física de la UIB, Arnau Amengual, ha explicat que es preveu que per una altra part, les precipitacions «disminuiran de manera significativa» al sur d'Europa i el Mediterrani.

Por ello, ha explicat Amengual, l'evapotranspiració i l'equilibri hídric de les plantes que es veuen afectades, una cosa que provocarà reduccions a la recol·lecció de la vella en països com Espanya, Portugal i Itàlia, i posseïm unes condicions més favorables per a una major producció a República Txeca, Alemanya al sud de França.

Els autors de l'estudi s'inclouen a la seva publicació amb algunes solucions que podrien pal·liar els efectes del canvi climàtic a la producció vinícola de les Illes Balears, com s'han provat ombres en els cultius, millorar el reg, realitzar canvis en el podo i viure a altres zones Europa.

Per últim, Amengual ha explicat que no s'implementen mesures efectives per reduir el canvi climàtic de prestigi com La Rioja a Espanya o el Piemont a Itàlia, que podia deixar de ser seriosament. «La sol·licitud ha permès establir un canvi de política efectiva que redueixi l'impacte del canvi climàtic», ha conclòs l'investigador.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.