Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB i Terraferida denuncien davant la Comissió Europea «l'arrasament» de Na Borges

31453

El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) i Terraferrida han denunciat davant la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea l'actuació promoguda per la Conselleria de Medi Ambient en el torrent de Na Borges i que, segons han considerat, va suposar «l'arrasament i la destrucció dels hàbitats naturals» en més de 15 quilòmetres de zona protegida.

Segons han explicat des del GOB, arran de les fortes pluges d'octubre de 2018 en el Llevant de Mallorca la Conselleria va promoure amb caràcter d'urgència diverses actuacions a torrents amb l'objectiu de reparar els danys i restaurar-los ambientalment, emparant-se en el decret llei 2/2018.

No obstant això, han matisat que aquell episodi de pluges «no va afectar precisament la conca del torrent de Na Borges, on no es va produir desbordament». De fet, el decret llei no preveu la intervenció en els municipis de Petra i Santa Margalida, per on discorre bona part del torrent. «Aquí no va haver-hi cap mena d'emergència, ni cap risc ambiental a esmenar, ni cap afectació negativa ambiental o social que justifiqués ni la urgència ni la necessitat de l'actuació», han afegit.

Amb tot, des de les entitats denunciants han interpretat que la Conselleria l'eina del decret llei «per a poder intervenir, sota el seu paraigua legal», en el torrent de Na Borges i així evitar la realització de la corresponent avaluació prèvia d'impacte ambiental de les obres. Segons han explicat, el torrent és el més llarg de Mallorca, discorre en els seus últims 15 quilòmetres per dins de la Zona Especial de Conservació (ZEC) i forma part de la xarxa europea Natura 2000, emparada per la Directiva 92/43/CEE.

En aquest sentit, han considerat que els projectes que no tenguin a veure amb la gestió conservacionista de l'espai protegit «han de ser prèviament avaluats» sobre les seves repercussions ambientals i especialment l'afectació als hàbitats naturals que varen motivar la protecció. Totes dues entitats han considerat que la Conselleria de Medi Ambient va obviar la seva obligació d'avaluació prèvia de l'impacte de les obres, per la qual «va incomplir amb les obligacions establertes a la Directiva europea».

«Hem instat a la Comissió a actuar davant aquest incompliment. Les normes i protocols de protecció ambiental ho són per a tots, i resulta inacceptable que la mateixa administració utilitzi argúcies per a evitar-les quan impulsa els seus projectes», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.