Setmanari d'informació local - 138 anys

Joves per la Llengua celebra el 25è aniversari i continua amb la tasca que combina «reivindicació i oci»

31373

L'entitat Joves de Mallorca per la Llengua va néixer el primer de juliol de 1994, com a
plataforma de quaranta entitats juvenils. Hi havia des d'associacions culturals, organitzacions estudiantils, joventuts de sindicats, fins a entitats d’esplai i lleure. Després, es va decidir constituir-se com a associació independent, amb entitat pròpia.

Els objectius varen ser clars des de l’inici: impulsar la normalització lingüística i la cultura dins la societat mallorquina, especialment entre els joves, i promoure l'associacionisme juvenil. Així ho han fet amb campanyes per la normalització al món comercial, a favor de l'etiquetatge en català, a favor de l’oficialitat del català a la Unió Europea, a favor del cinema en català, a favor de la normalització en àmbits tan complexos com la justícia o les forces de seguretat, i també, finalment, intentant promoure la música en català i la resta de cultura en la nostra llengua.

«Al llarg d’aquests anys també hem impulsat activitats de caire cultural, sempre en la línia de fomentar l'ús de la llengua catalana en tots els àmbits i popularitzar la cultura feta en català entre els joves. Això s’ha plasmat en les nostres activitats més multitudinàries com són el Correllengua i l'Acampallengua, i també en les més modestes».

Vint-i-cinc anys després d’aquest inici, els Joves de Mallorca per la Llengua pretenen continuar amb les campanyes i actes que combinen el caràcter lúdic amb el reivindicatiu. «Hem destacat especialment per promoure la música feta en català, tant de Mallorca com de la resta dels territoris de parla catalana, com a mitjà molt efectiu per arribar als joves».

És per això que han volgut celebrar el seu aniversari com a entitat amb una segona edició del ‘Treu la Llengua’; una diada que es va fer per primer pic al maig de l’any passat a Sant Jordi i que contempla activitats per a tots els públics en què hi destaca un potent concert amb grups de música en català.

El 5 de juliol, Maria de la Salut s'omplirà de reivindicació de la llengua i la cultura amb una
jornada que començarà a les 17 hores amb una gimcana a la piscina a càrrec de l'Esplai Es
Rebrot. Tot seguit es farà una ballada a la plaça amb Al-Mayurqa i després es soparà de pa amb oli i trempó. En acabar de sopar, xeremiers, flabiolers i dimonis conduiran els assistents cap al poliesportiu del poble on començarà el concert a les 22.30 hores.

Pel que fa al concert, des de Joves de Mallorca per la Llengua han anat revelant a poc a poc quins serien els grups que els acompanyarien enguany al ‘Treu la Llengua’. Una vegada finalitzades les confirmacions, ja podem saber que tendrem Xarxa, ZOO, Roba Estesa,
Pirats Sound Sistema i PD Burbaia Rissada.

«Estam contents de tenir una permanent de 10-12 persones i poder comptar amb nombrosos voluntaris, cosa que ens permet dur endavant esdeveniments tan grossos com el Treu la Llengua. A més, en aquesta ocasió hem d’agrair tot el suport rebut per part de l’Ajuntament de Maria de la Salut, de Rock’n’Rostoll, que enguany també compleixen 25 anys, i de l’Esplai Es Rebrot», han explicat des de l’organització.

Respecte a l'acollida que té el Treu la Llengua entre el jovent, des de Joves de Mallorca per
la Llengua han destacat que han notat com «hi ha una mancança d’esdeveniments d’aquest
tipus a Mallorca i la gent rep el Treu la Llengua amb molta il·lusió».

També han remarcat que les entrades per al sopar i el concert (800) es varen exhaurir fa una setmana tot i que n’han reservades 50 a un preu de 15 € que es podran adquirir el mateix dia del Treu la Llengua. «La veritat és que estam molt contents que hi hagi tanta gent interessada en assistir-hi i constatam una vegada més la necessitat de dur a terme esdeveniments com aquest que integren llengua, cultura i reivindicació amb un caràcter lúdic».

Finalment, des de Joves de Mallorca per la Llengua han confirmat que el Treu la Llengua es va crear amb la intenció que tengués continuïtat. És per això que esperen que es pugui consolidar com un esdeveniment anual per a la promoció de la llengua i la cultura de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.