Setmanari d'informació local - 138 anys

Menorca es converteix en la reserva marina més gran del Mediterrani

31191

La Unesco ha aprovat aquest dimecres l'ampliació de la zona marina de Menorca inclosa en la Reserva de la Biosfera, cosa que la convertirà en la reserva marina més gran del Mediterrani.

L'any 1993, Menorca va ser declarada Reserva de la Biosfera per la seva diversitat ambiental i paisatgística. Durant aquests 26 anys, la protecció s'ha aplicat a tota l'illa, unes 71.000 hectàrees, i a la zona marina del Parc Natural de s'Albufera des Grau.

Els científics han demanat repetidament una ampliació de la reserva al voltant de l'illa i finalment han aconseguit que la Unesco hi doni el vistiplau. Fins a 12 milles mar endins de la zona del nord de l'illa estaran incloses en la reserva. D'aquesta manera, la superfície actual es multiplicarà per set i superarà les 514.000 hectàrees.

La intenció és aplicar a tota la nova zona polítiques de sostenibilitat amb especial atenció al turisme i la pesca. La declaració no implica, en principi, noves restriccions, però sí que suposa haver de definir altres maneres de relacionar l'activitat de les persones perquè sigui compatible amb la conservació del medi marí.

L'actual reserva és una bona representació dels hàbitats marins típics de la Mediterrània Occidental i per això aposten per ampliar-la. Entre els hàbitats destacats, hi ha el coral·ligen, els fons rocosos i les algues calcàries, de creixement molt lent. Tots són molt vulnerables als impactes antròpics, sobretot a la pesca.

També es delimitaran encara més dos nuclis que ja estaven protegits: tot l'entorn de s'Albufera des Grau i la reserva marina del nord.
També l'anomenat Canal de Menorca, que representa, probablement, la principal àrea d'alimentació per a les aus marines en l'àmbit de les Balears

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.