Setmanari d'informació local - 138 anys

'Sobre la terra impura', novel·la de l’escriptor Melcior Comes, guanya el Premi Crexells

31189

'Sobre la terra impura' (Proa), la setena novel·la de l’escriptor Melcior Comes, ha guanyat el 48è Premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès. El guanyador ha estat escollit per un jurat després de la polèmica de la passada edició.

Melcior Comes (Sa Pobla, 1980) s’endinsa en la seva darrera novel·la en una trama psicològica sobre com entenem el món i les sorpreses que amaguen els llocs que creiem conèixer. 'Sobre la terra impura' narra la historia d’un periodista cultural mallorquí a Barcelona que ha d'escriure la biografia d’una actriu connectada amb una poderosa família mallorquina, els Ventura, el net dels quals és casualment amic d’infantesa de l’escriptor. El passat fosc d’aquesta nissaga de sabaters mallorquins i el retrobament inesperat entre l'escriptor i el seu amic d’infantesa són el fil argumental del llibre.

L’autor ha destacat que és la història d’una família, d’un secret i de la Transició espanyola a través d’uns crims que a ell l’han fascinat i són els mètodes d’extorsió terrorista dels 70.

Comes ha ressaltat que també és una novel·la de «trama» i que ell imaginava que «era excessivament llaminera des del punt de vista d’atreure als lectors amb una intriga. Totes les intrigues al final poden ser una mica banals», ha afegit. Tot i això, ha admès que el culebrot també permet que el llibre funcioni.

Per l’escriptor, els llibres han de ser entretinguts i «no han de fotre llaunes a ningú». És per això que busca sobre tot que les escenes no avorreixin. «Per mi és interessant no avorrir i donar-li al lector una bona experiència, i pensar que la literatura està per engrescar-nos, per fer-nos sentir, imaginar, riure, enfadar i reflexionar». De fet, ha destacat que el llibre té una lectura aparentment lleugera, però que intenta també tractar temes coses interessants.

L’escriptor ha reconegut que no s’esperava guanyar el guardó quan va acabar el llibre i ha assegurat que estar a la llista del Premi Crexells és molt important. Comes ha citat que hi ha autors amb llibres fonamentals com Mercè Rodoreda, Baltasar Porcel i Joan F. Mira.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.