Setmanari d'informació local - 138 anys

El Pacte del Consell es desbloqueja gràcies a l'acord d'esborrar noves autovies

31165

L'acord programàtic entre PSIB, MÉS i Podem per a formar govern en el Consell de Mallorca està ja «pràcticament tancat» i inclourà retirar una sèrie de projectes en matèria de carreteres, entre elles el cinquè tram de la via connectora.

El document programàtic, amb les qüestions de fons ja «consensuades», encara ha de tancar els darrers serrells de caràcter tècnic i rebre el vistiplau dels òrgans interns de cada partit. Si bé encara no s'ha redactat el punt relatiu a les carreteres de l'Illa, les fonts consultades han indicat que el tema està «superat» i que s'ha arribat a un consens. El principi d'acord inclou la retirada d'un bon nombre de projectes en matèria de carreteres, procedents de legislatures anteriors a 2015. Així, s'esborren els desdoblaments d'Andratx, el de Manacor a Sant Llorenç, el desdoblament de la carretera de Cala Blava i el tram del polígon de Son Bugadelles.

Al costat d'una sèrie de projectes sobre els quals PSIB, MÉS i Podem ja varen debatre durant l'etapa 2015-2019, i que ja estava previst eliminar, sumarien més de 20 projectes afectats. La retirada dels projectes aprovats és necessària per a poder plantejar qualsevol infraestructura o obra alternativa.

El document també inclou aspectes relatius al Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), si bé la política turística no ha estat especialment objecte de debat en el si de les negociacions, pel fet que el Consell encara no té les competències en ordenació turística. A més, els partits valoren el nou acord com «més ampli» que el signat en 2015, amb especial recalcament en els paquets de mesures socials, cultura i violència de gènere, entre altres apartats.

Els participants consideren que hi ha hagut bon clima entre les tres forces, que en la legislatura anterior també vanre signar un acord de governabilitat pel qual Miquel Ensenyat (MÉS) va ser investit president del Consell.

Començaran a parlar de l'estructura del Consell aquest dijous

La previsió és que en la pròxima reunió, que serà aquest dijous, es passi a una 'segona fase' en la qual es començarà a parlar de l'estructura i les àrees del nou govern insular, que estarà presidit per la socialista Catalina Cladera.

En aquest sentit, els equips negociadors han manifestat la seva voluntat que la situació de les negociacions per al Govern no afecti la institució insular. Cal recordar que aquest dilluns Podem i MÉS varen rebutjar l'oferta del *SIB relativa a l'organigrama de l'Executiu, en el qual es plantejaven dues conselleries per a cadascun dels socis de govern, a més d'un càrrec unipersonal per als ecosobiranistes.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.