Setmanari d'informació local - 138 anys

Dues víctimes del franquisme a Mallorca declararan, finalment, davant la justícia

«La justícia espanyola segueix sense investigar els crims del franquisme i, en anteriors ocasions, ha obstaculitzat la investigació de la justícia argentina»

31163

Dues víctimes mallorquines del franquisme han estat citades aquest dimecres en un jutjat de Palma en auxili judicial internacional, en el marc de la querella argentina contra els crims de franquisme. Cerquen localitzar les restes dels seus familiars.

Tal com han explicat des de Memòria de Mallorca, es tracta de la filla (que té més de 90 anys) i la néta del matrimoni de Margalida Jaume i Antoni Alomar, que varen ser assassinats a Manacor l'agost de 1936, estant ella embarassada de set mesos.

Segons han assenyalat, es tracta d'una família que, com moltes altres, «lluita des de fa molts anys» per a aconseguir un de «els drets fonamentals» que concerneix qualsevol víctima: «l'accés a la justícia». Les dues dones, que han estat citades pel Jutjat d'Instrucció 11 de Palma a les 12.00 hores, aniran acompanyades per l'organització internacional de DDHH Womens Link i Memòria de Mallorca.

La jutgessa Maria Servini, que duu la causa contra el franquisme a l'Argentina, és qui ha sol·licitat aquestes declaracions, com a part de la investigació de la querella per crims de gènere durant el franquisme que l'organització internacional Women's Link Worldwide va presentar a l'Argentina l'any 2016, al costat dels advocats Ana Messuti i Màxim Castex, i amb l'ajuda de l'associació Memòria de Mallorca.

Per part seva, l'advocada de Women's Link, Aintzane Márquez, ha assenyalat que «un jutjat de Mallorca hagi acceptat prendre declaracions pel cas de Margalida Jaume és un pas molt important, però també és una cosa excepcional». «La justícia espanyola segueix sense investigar els crims del franquisme i, en anteriors ocasions, ha obstaculitzat la investigació de la justícia argentina», ha manifestat.

La portaveu de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha assenyalat que duen anys treballant amb la família Alomar Jaume i estan «molt contentes que finalment puguin declarar davant la justícia». Per part seva, la néta de Margalida, Tolita Riera, ha expressat que fa «molts d'anys que esperen aquest moment». «Volem que s'investigui què els va succeir a la meva padrina Margalida i al meu padrí Antoni, i que es localitzin les seves restes», ha expressat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.