Setmanari d'informació local - 138 anys

TV3 estrena 'Entre togues', un reportatge sobre el judici de l'1-O

31031

El judici contra el procés d'independència de Catalunya arriba al final, després de 50 sessions al Tribunal Suprem. Coincidint amb el vist per a sentència, '30 minuts' de TV3 estrenarà, aquest diumenge, a les 21.55, el reportatge d’Ariadna Oltra i Sara Segarra 'Entre togues'. Es tracta d'un treball d’anàlisi gravat durant el judici que se situa en els primers moments d’investigació per part de la Fiscalia de l’Audiència espanyola, l’any 2015, i avança fins al moment actual.

Una quinzena d’experts de branques diverses del dret aborden quines implicacions té el procés judicial, no només per als 12 processats, i quin camí pot seguir a partir d’ara. S’ha retorçat el dret en aquest judici? Què s’ha jutjat, al Tribunal Suprem? Quin ha estat el paper de la Fiscalia en tot el procés? I quines conseqüències tendria en cada cas una sentència condemnatòria o absolutòria?

El programa ha entrevistat Luis López Guerra, exvicepresident del Constitucional i exmagistrat al Tribunal d’Estrasburg; els catedràtics de Dret Penal Manuel Cancio i Enrique Gimbernat, l’advocada penalista Eva Labarta, els magistrats emèrits del Suprem Joaquín Giménez i José Antonio Martín Pallín, Iñaki Lasagabaster, catedràtic basc i observador al judici, la professora de Dret Constitucional Mar Aguilera i Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal de la UB.

Un reportatge que també mira cap als tribunals internacionals, als quals alguns dels processats ja han recorregut i als quals les defenses no han amagat mai que aniran en cas de condemna. Jessica Simor, per exemple, és advocada britànica i representant de Forcadell davant d’Estrasburg. Simor diu que al Conveni de Drets Humans «no hi ha cap dret que inclogui l’autodeterminació explícitament, però el que sí que és clar és que no es pot prohibir debatre-ho i parlar-ne». El professor nord-americà Joseph Weiler, l’acadèmic italià Luigi Ferrajoli i la Premi Nobel Jody Williams són altres veus internacionals que també han pogut entrevistar.

El judici quedarà aviat vist per a sentència, i aquest '30 minuts' serà una bona oportunitat per a analitzar i revisitar moments dels cinc mesos que ha durat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.