Setmanari d'informació local - 138 anys

Una vintena d'entitats presenten un manifest contra els megacreuers a Palma

30885

Aquest dilluns s'ha presentat a la seu de l'associació Palma XXI el 'Manifest contra els megacreuers', una iniciativa impulsada per un nodrit grup d'entitats ciutadanes: des d'organitzacions ecologistes a associacions de veïnats, o d'altres que treballen pel model de ciutat a Palma. Amb aquest posicionament conjunt les entitats ciutadanes volen mostrar que hi ha una opinió compartida per gran part de la ciutadania i un consens entre la majoria d'entitats que treballen per un model de ciutat sostenible i inclusiu: «augmentar any rere any l'afluència de megacreuers tenint en compte les característiques de Palma no és una opció de desenvolupament econòmic per a la ciutat».

Les entitats han decidit fer públic aquest manifest en un moment crític per l'auge d'aquest model de turisme massiu a Palma. «Ha augmentat la mida de les naus que arriben a port, s'ha triplicat el volum de persones que transporten i s'acumulen molts megacreuers en el mateix dia. A part de l'impacte social (hi ha zones de la ciutat que arriben a concentrar 15.000 creueristes en un dia), hi ha greus repercussions mediambientals: el transport marítim contamina mil vegades més que el terrestre, danyant també la biodiversitat del fons marí de la badia de Palma. A més a més, la majoria de megacreuers no aporten econòmicament de forma proporcional al que afecten la vida dels ciutadans i ciutadanes», han remarcat.

Entre les mesures que demanen a les autoritats (l'Ajuntament de Palma i el Govern) es troben limitar l'arribada de creuers al port de Palma a un al dia, amb un màxim de 4000 visitants; control diari per part de l'Autoritat Portuària dels impactes mediambientals, així com garanties de transparència fiscal i laboral; augment de l'impost de turisme sostenible a 5 euros i declaració del Mediterrani com a zona ECA (Àrea de Control d’Emissions) el Mediterrani, tal com han fet en el Mar del Nord i en el Bàltic.

Aquest dimarts les entitats faran pública una llista de personalitats de diversos sectors que també s'han adherit al manifest i llançaran la plataforma on la ciutadania també podrà fer-ho online.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.