Setmanari d'informació local - 138 anys

Eivissa pateix una pèrdua de competitivitat turística per la deterioració medioambiental

30769

L'illa d'Eivissa pateix una «pèrdua de competitivitat turística per la deterioració mediambiental», segons ha conclòs la Fundació per a la Conservació d'Eivissa i Formentera en el seu Observatori de Sostenibilitat d'Eivissa 2018.

Des de la Fundació han explicat que l'increment en el nombre de turistes en aquesta última dècada ha provocat una «deterioració territorial i ambiental» que ha afectat la competitivitat del mateix sector turístic. En aquest sentit, segons l'informe les principals motivacions del turista que arriba a Eivissa són el paisatge i les platges, recursos naturals que han sofert una degradació ambiental progressiva durant l'última dècada.

En l'informe es destaca que des de 2016 l'arribada de turistes s'ha incrementat un 4,5 per cent fins a aconseguir els 3,2 milions en 2018. En aquest sentit, segons l'Observatori, l'evolució d'arribada de turistes a les Pitiüses ha implicat una desestacionalització, amb un increment de visitants tant en temporada alta com baixa.

En concret, en temporada alta aquesta xifra va augmentar un 2,7 per cent i en temporada baixa s'ha registrat un augment del 21 per cent quant a l'arribada de visitants, passant de 308.000 en 2016 a més de 370.000 en 2018.

L'increment també s'aprecia en l'evolució de la pressió humana en l'última dècada, sent més accentuada el mes d'agost, amb un increment del 20 per cent entre 2008 i 2018, i aconseguint un valor 333.411 persones diàries.

A l'abril, considerat com el mes previ a l'inici de la temporada alta, l'increment en l'última dècada d'aquesta pressió ha estat de més del 40 per cent fins a superar les 200.000 persones diàries a Eivissa. D'aquesta manera, a les Pitiüses es comptabilitzen anualment 20 turistes per habitant, xifra superior a la de la resta de Balears, de 15 turistes per habitant.

L'Observatori també ressalta que l'augment de turistes a Eivissa respon principalment a l'augment de l'oferta d'habitatges turístics. Així, l'any 2018 es varen superar per primera vegada les 90.000 places turístiques a causa d'un fort creixement de l'oferta de places turístiques legals, que des de 2012 s'ha triplicat.

La Fundació ha recordat que a més cal sumar «l'elevada oferta il·legal» d'habitatges turístics. Tot això, han considerat, «ha provocat una pèrdua de la competitivitat turística per la progressiva deterioració territorial i ambiental d'Eivissa».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.