Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern celebra el Dia Internacional dels Arxius a l’Arxiu del Regne de Mallorca amb una visita guiada

30745

El dia 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius, per a commemorar la creació del Consell Internacional d’Arxius per part de la UNESCO, l’any 1948.

Aquesta jornada ha de constituir un moment per a la reflexió sobre el paper dels arxius en el món actual. Tradicionalment han complit amb les funcions, prou importants, de recollir, conservar i servir la documentació que custodien, sobre tot en el cas dels arxius públics. Però, ara, els canvis socials i l’aplicació de les noves tecnologies, que constitueixen nous aspectes pel que fa al dret d’accés de la ciutadania i a la salvaguarda de la intimitat de les persones, són nous reptes que han d’atendre els professionals arxivers.

L’Arxiu del Regne de Mallorca, que gestiona la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, ofereix com activitat del Dia Internacional dels Arxius una visita guiada a les seves instal·lacions, que inclourà les àrees pública i privada, els dipòsits, laboratoris, etc. Es tracta d’una activitat amb assistència lliure, que s’iniciarà a la sala d’actes de l’Arxiu del Regne de Mallorca el proper divendres dia 7 de juny a les 12 h. Les persones interessades a participar en aquesta activitat s’hi poden inscriure enviant un missatge electrònic a arm@arxregne.caib.es o telefonant al 971 17 73 40-41. Les places són limitades.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha dotat l'Arxiu de 4 places des de 2017: 1 Tècnic en conservació-restauració, 1 Cap de Secció, 1 Auxiliar administratiu i 1 Ordenança.

Activitat destacada de l’Arxiu

Pel que fa a nous ingressos de fons documental, cal destacar la col·lecció documental del músic Baltasar Samper, format per 53 unitats d’instal·lació, que ingressà el 6 de juny de 2018, o els 1.113 exemplars de cartells cinematogràfics, 39 rotlles de PVC i dues capses amb fotografies de la Fundació Teatre Principal d’Inca, que ingressà el 15 de març de 2018.

Entre les activitats de l’Arxiu del Regne de Mallorca, cal destacar El document del mes, impulsat des del febrer de 2018. Un cop cada mes, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través d’aquesta activitat, pretén donar a conèixer els principals documents conservats a l'Arxiu del Regne de Mallorca i complir així el compromís del Pla de Cultura de difondre entre la ciutadania el patrimoni documental de les Illes Balears.

Per altra banda, l’Arxiu ha adequat un espai per a programar-hi exposicions en el marc de recuperar espais culturals com preveu també el Pla de Cultura de les Illes Balears. Des del 2015, s’hi han pogut visitar 7 exposicions: Interpretant Ramon Llull, l’Amic i l’Amat (del 13 de gener al 31 de març de 2016), La desmesurada vida de Ramon Llull (del 8 al 22 d’abril 2016), Viatge a Eivissa. Michael Everitt, 1954 (del 21 de març al 27 de novembre de 2017), La Corona d’Aragó dibuixada (del 30 de novembre de 2017 al 30 de juny de 2018), Bipolaritat de Tomeu Coll (del 13 de setembre al 17 d’octubre de 2018), Desenterrant el silenci (del 10 al 30 de gener de 2019), Baleàrics (del 31 de gener al 28 de febrer de 2019) i Pep Coll (del 7 de març al 12 d’abril de 2019).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.