Setmanari d'informació local - 138 anys

IB3 enregistra l'interior del centre de menors Es Pinaret per primer pic

30711

Molt se n’ha parlat i se’n parla, del centre de reforma de menors Es Pinaret, però mai cap televisió no havia aconseguit enregistrar la realitat que s’hi viu dins. Això ha canviat. Per primer pic unes càmeres de televisió han aconseguit traspassar la barrera, i han estat les del programa Zoom d’IB3 Televisió. El resultat es podrà podeu veure al reportatge ‘Es Pinaret. Traspassar la frontera’ que Zoom emet aquest dimarts a les 22.15 hores.

El reportatge s’endinsarà en el sistema penal de menors de les Illes Balears, posant el focus en els aproximadament 180 joves que cada any passen per algun d’aquests centres dependents de la conselleria de Serveis Socials. És el cas de Victòria, una al·lota de 19 anys que ha passat els darrers sis mesos interna al Mussol, o el de Nico, un al·lot que aviat sortirà d'Es Pinaret per passar uns mesos en llibertat vigilada i posar fi així al compliment de les seves mesures judicials.

També parlarà sobre la realitat laboral del personal dels centres: professionals de l’educació i el treball social, la pedagogia i la psicologia que s’enfronten a situacions molt dures. Les baixes laborals i la rotació de la plantilla és una realitat quotidiana en una feina on cada dia és un repte.

És difícil definir un perfil de jove infractor, però alguns factors, com el fracàs escolar o un entorn familiar amb dificultats econòmiques, són determinants a l’hora d’explicar per què un adolescent acaba delinquint. Tant la Fiscalia de Menors com el personal dels centres adverteixen sobre l’augment de la delinqüència, així com de la gravetat dels actes comesos i de l’ús de la violència, però la manca de recursos de les institucions que vetllen per la reinserció dificulten els casos d’èxit.

Els centres de reforma de menors tenen mala imatge. Tragèdies com la mort d’un jove el 2015 durant l’incendi que havia originat a la seva habitació d'Es Pinaret, alimenten la idea de llocs hermètics amb massa ombres. Una setmana després de la publicació de la sentència que condemna l’excap de manteniment del centre per aquests fets, el programa Zoom traspassa la barrera i s’endinsa en el sistema penal de menors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.