Setmanari d'informació local - 138 anys

L'OCB d'Inca premia el col·lectiu 'Música per la llibertat' per contribuir a la reivindicació de la nostra identitat

30677

La Delegació de l’Obra Cultural Balear a Inca ha celebrar aquest diumenge l’acte de lliurament dels Premis de Maig 2019.

El lliurament de la XXII edició dels Premis de Maig de l’OCB Inca, va tenir lloc al claustre de Sant Domingo i comptà amb l’assistència de socis i simpatitzants de l’OCB. També hi assistiren el president de l’OCB, Josep de Luis, la consellera de Cultura en funcions del Govern, Fanny Tur, i regidors del consistori inquer.

Presentà l’acte Caterina Valriu, inquera i sòcia de l’OCB que començà la presentació amb la lectura d’un article de Cristina Ros dedicat a Aina Moll titulat 'Pel bé de tothom' i publicat al diari ARA Balears el mes de febrer 2019, per homenatjar la seva figura, el compromís i la seva ingent tasca per la llengua catalana.

Els guardonats en aquesta vint-i-dosena edició dels premis, foren:

  • Premi Berenguer d’Anoia: destinat a premiar persones o entitats que hagin contribuït a la dinamització social i cultural d’Inca, atorgat a la cantautora Margarida Rotger Martorell
  • Premi Miquel Duran i Saurina: destinat a persones o entitats que s’hagin distingit per la seva contribució a la normalització lingüística dins el món de la comunicació, atorgat a Antoni Janer Torrens, llicenciat en filologia clàssica a la Universitat de Barcelona i en periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment exerceix de professor de llatí i grec a l’institut de secundària Pau Casesnoves.
  • Premi Fra Miquel Colom, T.O.R: destinat a persones o entitats que hagin destacat en la recerca i difusió de la nostra cultura dins un determinat àmbit social o de coneixements, atorgat al compositor musical i dissenyador de so, Bartomeu Prats Seguí. El guardonat, nascut a Inca, ha treballat des de 1996 en el camp de la producció audiovisual, De la seva ingent obra a l’hora de musicar produccions audiovisuals, impossible de resumir en aquest acte , destacam de IB3: 'Llàgrima de sang, 'L'anell', 'Mossèn capellà'. Dels seus darrers treballs ens han cridat l’atenció 'En vida teva' de Ferran Bex, 'Llevant en marxa', Espiral Produccions, 'Ultima hora 125 anys', 'Amor de cans' dirigida per Antoni-Lluís Reyes i Maria Togores, basada en la novel·la de na Maria Antònia Oliver, 'Treufoc' 2a i 3a temporades i el curtmetratge 'Kyoko' de Joan Bover i Marcos Cabotà, nominat als Goya com a millor documental al 2018.
  • Premi Pau Casesnoves: destinat a persones o entitats que hagin contribuït a la reivindicació o la promoció de les nostres senyes d’identitat. Atorgat al col·lectiu 'Música per la llibertat'. Cada dijous des de fa gairebé dos anys, un grup de persones es troben a les 20.45 a la plaça de Cort de Palma i interpreten diverses cançons, entre les quals destaca 'El Cant dels Ocells', per demanar la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn dels polítics catalans exiliats. Aquesta gent valenta, són cantaires per la llibertat, són Música per la llibertat. Música per la llibertat és un col·lectiu nascut de la societat civil, de gent preocupada pels drets civils i alarmada per la reducció dels paràmetres de qualitat democràtica a l’estat espanyol. De gent compromesa amb la nostra identitat, i que es rebel·la pacíficament, cantant, per recordar-nos a tots que vivim en un Estat que mai ha volgut entendre la plurinacionalitat, la pluriculturalitat i el plurilingüisme dels territoris que hi conviuen. D’un Estat que empresona i duu a la barra, allò que no entén, d’un Estat que no dialoga, perquè al llarg de la seva història sempre ens ha considerats súbdits, terra conquerida...
  • Premi Pere Joan Llabrés: Destinat a persones i entitats que han destacat per la seva contribució a l’estudi, la conservació o la promoció del patrimoni arqueològic, artístic o cultural de Mallorca, atorgat a Francesca Tugores Truyol, doctora en Història de l’Art. Per la recerca i defensa del patrimoni de Mallorca. Per les publicacions relatives a la protecció i tutela del nostre patrimoni, dedicades sobretot a l’àmbit medieval i a la gestió patrimonial i dels museus. També, per la seva actuació en defensa del patrimoni, les arts i el territori, desenvolupada des de diferents entitats.

També comptaren amb l’actuació musical de la cantautora mallorquina Júlia Colom.
Nascuda a Valldemossa, Júlia Colom va entrar en contacte amb la música des de ben joveneta a través de diferents disciplines fins que als 15 anys descobreix la seva passió: cantar com a solista, moguda per l’imant del jazz. A partir d’aquí, la música esdevé una prioritat i, a poc a poc, comença a fer concerts arreu de l’illa, acompanyada per músics reconeguts al panorama musical. L’interès per la música tradicional de Mallorca queda ben palès en el seu repertori. Entre molts altres treballs, cal ressenyar els dos discs dirigits per Miquel Brunet (Ferments 2015, Mystirio Sibylla 2017), fortament inspirats en el cant medieval de la Sibil·la.

Varen cloure l’acte sengles intervencions del president de l’Obra Cultural Balear, Josep de Luís i del president de la Delegació de l’Obra Cultural Balear a Inca, Cristòfol Soler.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.