Setmanari d'informació local - 138 anys

La Biblioteca de Cort edita una guia de lectura sobre els viatgers a Palma i a Mallorca durant el segle XIX

30641

La Biblioteca de Cort ha editat una guia de lectura sobre els viatgers a Palma i a Mallorca durant el segle XIX. La publicació s’ha fet arran de la petició del Ple de l'Ajuntament d'elaborar una guia sobre llibres escrits pels viatgers vuitcentistes que varen visitar Palma i Mallorca.

La guia pretén recopilar el fons divers sobre llibres de viatges i viatgers del segle XIX i principis del XX que acullen la Biblioteca de Cort i altres biblioteques de les Balears. L’objectiu és divulgar el que varen escriure els viatgers que ens visitaren durant aquells anys, fent menció especial de les descripcions de la ciutat de Palma.

La publicació està dividida en dues parts: la primera és una relació de llibres escrits pels mateixos viatgers; a la segona, s'hi exposen un seguit d'estudis relacionats amb la temàtica. De cada llibre se n'esmenta l'edició més moderna i l'original. Els llibres disponibles, tant a la Biblioteca de Cort com a altres biblioteques, es poden localitzar al Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears (CABIB). Cada llibre disposa d'un enllaç directe al catàleg en línia. Si l'obra original està digitalitzada, també es facilita l'enllaç per a consultar el text complet.

Els viatgers vuitcentistes a Mallorca
Al llarg del segle XIX i bona part del XX, apareixen nombrosos viatgers que, per diferents motius, recorren llocs més o menys llunyans que conserven uns paisatges i uns modes de vida que acaparen la seva curiositat. Molts viatgers escriuen les seves impressions de forma que donen a conèixer al món aquests llocs fins llavors poc visitats. És ben coneguda la repercussió que a Mallorca tingueren els viatgers il·lustrats i romàntics com a via de penetració de les seves idees.

La difusió d'aquestes impressions a través de llibres o articles va permetre descobrir llocs remots i desconeguts. Mallorca es va tornar punt d'atracció d'investigadors, fotògrafs, científics, escriptors, pintors, dibuixants, il·lustradors, etc. Aquesta repercussió convertí l'illa en focus d'atracció mundial, de tal forma que podríem remuntar l'origen de la indústria turística actual als llibres de viatges.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.