Setmanari d'informació local - 138 anys

Orgull Llonguet recorda que fa 400 anys de l'assassinat del jutge Berga

30437

«Llonguets i llonguetes, avui fa 400 anys que fou assassinat una de les personalitats més importants de Mallorca, el molt honorable Jaume Joan de Berga i de Sales (Mallorca, segle XVI-1619), que fou jurista i advocat de la Reial Audiència del Regne de Mallorca». Així ha donat a conèixer l'organització Orgull Llonguet l'aniversari de l'assassinat del jutge Berga aquest divendres.

Orgull Llonguet ha fet un acte simbòlic per a recordar aquest fet, representant la figura d'on va morir exactament, al portal de ca seva, al Carrer Sant Pere Nolasc de Palma.

«El seu assassinat, el 24 de maig de 1619, provocà el procés judicial més important de tota la història mallorquina. Encara ara és viva la dita popular: «Què en som jo, de la mort d'en Berga». Com a jutge es mostrà inflexible amb els bàndols de Canamunt i Canavall. Empresonà diferents nobles que li juraren odi etern. Quan, el 1618, els comissaris reials atacaren la Colla de Selva va fer empresonar i executar part dels bandolers. Va ser aleshores quan el Capellà Boda jurà venjar-se d'ell. Finalment l'executor de Jaume Joan de Berga fou el bandoler Antoni Gibert Treufoc que li tirà una arcabussada», han explicat.

A més, han aprofitat per a recordar que el primer cap de setmana de setembre hi ha la batalla de Canamunt i Canavall, una festa que recorda els fets històrics.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.