Setmanari d'informació local - 138 anys

La Crida per Palma marca el preu del lloguer pels carrers de Palma com a primera acció de campanya

30041

En el primer dia de campanya de les eleccions municipals per Palma, el matí del dia 10 de maig, la Crida per Palma ha realitzat una acció reivindicativa i de denúncia al voltant de la problemàtica de l’habitatge. S’han marcat diversos carrers del barri Bons Aires, senyalitzant amb adhesius el preu del lloguer de les diverses zones del barri i d'arreu de Palma. «El preu de l’habitatge al barri de Bons Aires és una bona mostra de com els barris de Palma cada cop són més inaccessibles a les classes populars», ha explicat Laura Dorado, la número 2 de la candidatura.

L’increment del preu del lloguer ha estat una constant des del final de la bombolla immobiliària de 2013, i en els darrers anys aquest ha estat més important. Tan sols durant el 2017, el preu del lloguer a les Illes Balears va apujar un 22 %, una tendència que si bé no és tan forta el 2018 continua essent preocupant, fins al punt de tancar l’any amb una mitjana d’uns 12,9 euros per metre quadrat. En paraules de Dorado, «mentre el preu del lloguer a les Balears ha pujat en un 44 % des de 2013, els sous tan sols ho han fet en un 2 %. Ara mateix una persona ha d’invertir de mitjana un 46 % del seu salari brut per pagar-se un habitatge».

A l'abril de 2019, el preu mitjà de l’habitatge de lloguer a Palma se situava en els 1.512 euros, marcant una tendència a l’alça que s’aguditza en els mesos de la temporada turística, degut en gran part als efectes del lloguer vacacional. «Amb aquest pacte de l’esquerra pocavergonya hem vist com no tan sols no hem avançat en matèria d’habitatge, sinó que dia a dia seguim cedint terreny al turisme. Cal recuperar Palma per la gent que l’habita tot l’any, cal posar la vida de les persones al centre», ha dit Dorado.

Les propostes de la Crida per Palma, que presentà el seu programa aquesta mateixa setmana, són entre d’altres: realitzar un referèndum vinculant per a expropiar pisos buits de grans propietaris i immobiliàries, per a destinar-los a lloguer social, com es va fer a Berlín; augmentar el parc d’habitatges públics, destinant gran part a lloguer social; establir un preu màxim de lloguer i compra per metre quadrat; o prohibir totalment el lloguer turístic, augmentant el nombre d’inspeccions i les sancions. «Capgirar el model de ciutat passa per un canvi de mentalitat de 180º entenent l’habitatge com un dret i no una mercaderia. El vot a la Crida per Palma és una aposta clara per una política contundent per fer front a l’emergència habitacional i l’expulsió de les veïnades dels seus propis barris».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.