Setmanari d'informació local - 138 anys

Avanços contra la hipoacúsia: els audiòfons recarregables

29945

Avanços contra la hipoacúsia: els audiòfons recarregables

La hipoacúsia és un problema més comú del que podem pensar. Sobretot entre persones de la tercera edat, pot arribar a ser molt freqüent. No obstant això, la creació d'audiòfons per a sords, i particularment d'audiòfons recarregables més recentment, ha permès elevar de manera considerable el nivell de vida de les persones que sofreixen aquest patiment.

Què és la hipoacúsia?

Es denomina hipoacúsia a la reducció en algun grau de la capacitat d'audició. Aquest fenomen pot ocórrer en totes dues orelles, la qual cosa es denomina hipoacúsia bilateral, o en un solo sentit, dit hipoacúsia unilateral.

Causes de la pèrdua de la sensibilitat auditiva

Tal com explica el blog del centre d'audiologia ClaSo, existeixen un conjunt de factors que poden constituir-se en causa de la hipoacúsia. Per exemple, el consum de substàncies classificades en l'àmbit clínic com ototóxicas, entre les quals es troben l'alcohol, el tabac i certs fàrmacs. Així mateix, l'exposició prolongada davant sorolls amb alt grau de decibels pot ser causa d'hipoacúsia. Això s'està constituint en una causa recurrent en l'actualitat, sobretot entre les generacions més joves, a causa de la utilització d'audiòfons a volums molt elevats, D'altra banda, certs virus i bacteris que ataquen el sistema auditiu també poden deteriorar la capacitat auditiva.

Amb la deterioració general del cos humà, que ocorre durant el procés d'envelliment, es produeix també una deterioració de la sensibilitat auditiva, aquest fenomen porta per nom específic presbiacusia. A partir dels estudis realitzats, s'estima que entre la població espanyola major de 65 anys, un 40% de les persones pateix presbiacusia en algun grau.

Una altra patologia que pot provocar pèrdua del sentit de l'oïda pot ser la otosclerosis. La otosclerosis és un procés d'enduriment dels ossos de l'oïda mitjana, la qual cosa limita la seva capacitat de mobilitat, i redueix al seu torn les possibilitats de transmissió de les ones sonores (en la forma de vibracions). Aquesta és al seu torn una manifestació particular en l'òrgan auditiu d'una patologia més general, la osteoesclerosis, que és en efecte un procés augmento anormal de la densitat esquelètica i escassa alteració del modelatge esquelètic.

La solució a la hipoacúsia: els audiòfons per a sords

Malgrat tals patologies, que impacten de forma molt negativa la qualitat de vida dels qui les pateixen, gràcies a l'avanç de les ciències mèdiques i de la tecnologia aplicada a aquest camp científic, existeix un conjunt de mètodes i vies per a recuperar almenys parcialment la capacitat auditiva, la qual cosa permet a les persones recuperar la vida que portaven abans de sofrir aquesta condició.

Per tant, quan una persona detecta que està patint d'hipoacúsia en algun grau, no ha de caure en desesperació. Existeixen sortides i alternatives a la tal situació.

El funcionament dels audiòfons per a persones que han perdut parcial o totalment la seva capacitat auditiva és relativament senzill. Aquests prenen els sons de l'exterior, i els modifiquen per a amplificar-los tant en volum com en nitidesa, d'aquesta forma seran percebuts per la persona de forma clara i a un volum que els permeti comprendre el que escolta, malgrat la seva condició. A més, l'ininterromput desenvolupament tecnològic, ha permès fer aquests dispositius cada vegada més senzills, amigables i còmodes per a aquells que necessiten del seu ús de forma quotidiana.

Els audiòfons recarregables: una excel·lent millora

Un desenvolupament que en els últims anys ha contribuït a fer encara més còmoda per als usuaris la utilització dels audiòfons, és la creació dels audiòfons totalment recarregables. Diem totalment recarregables, o millor dit, pròpiament recarregables, perquè anteriorment ja hi havia models d'audiòfons recarregables en el mercat, no obstant això, la càrrega es consumia entre 2 i 4 hores màxim.

En l'actualitat, les bateries dels audiòfons es fabriquen amb Ió-Liti, la qual cosa els permet un emmagatzematge de càrrega molt major, en comparació amb altres materials utilitzats anteriorment per a la fabricació de bateries, la qual cosa permet l'ús dels audiòfons per un dia sencer a partir d'una sola càrrega.

Són diverses per tant els avantatges dels audiòfons recarregables per als usuaris. En tenir la càrrega un temps de durada considerablement major, la persona no necessita estar pendent de recarregar-los cada certa quantitat d'hores, la qual cosa els fa molt més còmodes. La col·locació de les piles, en el cas dels antics models, en general resultava una miqueta complicada, en canvi els nous audiòfons només requereixen ser carregats de nit per mitjà del seu estoig carregador. Això els fa molt versàtils sobretot per a persones d'edat avançada, amb problemes de vista o altres patiments o limitacions físiques.

En segon lloc, aquest model d'audiòfons avisa a l'usuari mitja hora abans que la càrrega present en la bateria s'esgoti totalment, i fins existeix una aplicació per al telèfon mòbil que li permet a aquest revisar el nivell actual de càrrega romanent. Aquestes característiques els fan realment còmodes.

Finalment, amb l'ús de la bateria d'Ió-Liti, s'evita la necessitat de canviar una gran quantitat de piles any, la qual cosa permet a les persones estalviar temps i diners, i a més això contribueix a un menor impacte sobre el medi ambient.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.