Setmanari d'informació local - 138 anys

Un total de 32 candidatures competiran per un escó en les eleccions europees del 26 de maig

29771

Un total de 32 candidatures concorreran finalment a les eleccions europees del pròxim 26 de maig després de la qual Junta Electoral Central (JEC) n'hagi tombat set de les 39 que s'havien presentat, per no complir algun dels requisits que exigeix la Llei Electoral.

En aquests comicis hauran d'elegir-se 54 diputats al Parlament Europeu (amb cinc més en la reserva per a quan es produeixi el Brexit) i, a més del PP, el PSOE, Ciudadanos i Unides Podem, en el llistat també apareix Vox i coalicions de partits d'àmbit territorial i forces extraparlamentàries, incloent-hi comunistes, feministes, centristes i partit d'extrma dreta.

Independentistes i nacionalistes
D'una banda, Esquerra Republicana (ERC) lidera una llista independentista amb Bildu, el BNG i altres partits asturians, canaris i aragonesos. La candidatura, amb la denominació Ara Repúbliques, està encapçalada per Oriol Junqueras (ERC), en presó preventiva pel referèndum d'autodeterminació, seguit de l'històric Pernando Barrena i amb Ana Miranda (BNG).

Per part seva, Junts per Catalunya (JxCat) i les seves marques precedents del PDeCAT i l'antiga Convergència (CDC) han presentat una candidatura amb la denominació Lliures per Europa (Junts) que anava a encapçalar Carles Puigdemont juntament amb els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

No obstant això, la Junta Electoral va decidir aquest dilluns excloure als tres presos polítics, atenent els recursos del PP i Ciudadanos, i Junts els ha substituït per l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye; l'exbatle de Barcelona Xavier Trias; i la periodista Beatriz Talegón, tal com recull el Boletín Oficial del Estado d'aquest dimarts.

Del seu costat, el PNB, Coalició Canària, Compromís per Galícia, Agrupació Atarrabia, Proposta per els Illes Balears i Democrates Valencians concorreran sota la marca Coalició per una Europa Solidària (CEUS) i amb la nacionalista basca Izaskun Bilbao de número u.

Els valencians de Compromís lideren una altra candidatura de coalició amb més d'una quinzena de partits d'àmbit territorial com MÉS, Nova Canàries, Chunta Aragonesista o En Marea.

Podem EU, i altres esquerres
Per part seva, Podem i EU concorren amb una llista amb la denominació Unides Podem Canviar Europa encapçalada per la independent María Eugenia Rodríguez Palop. De la coalició ha desaparegut Equo, ja que les bases van rebutjar aquesta aliança i això va provocar la seva divisió.

D'Esquerra Unida han sorgit a més altres dues llistes. D'una banda, Actua, el partit impulsat per Gaspar Llamazares, presenta una candidatura europea encapçalada per María Garzón i amb el seu pare, l'exjutge Baltasar Garzón, de número 6. I Esquerra en Positiu, amb Francisco Frutos i presentada com l'esquerra no nacionalista, concorre amb una llista encapçalada per Javier Couso, eurodiputat d'EU i germà del càmera assassinat en la guerra de l'Iraq.

Així mateix, hi ha dues candidatures comunistes: el Partit Comunista dels Treballadors d'Espanya (PCTE) i la coalició de partits comunistes dels Pobles d'Espanya, del Poble de Catalunya i del Poble Andalús, així com una llista de Solidaritat Autogestió Internacionalista i una altra del Moviment Corrent Vermella.

En l'extrem oposat s'estrena la marca ADÑ, una coalició de formacions d'extrema dreta i euroescèptiques com a Alternativa Espanyola, Falange Espanyola de les Jons, Democràcia Nacional i La Falange, que s'han unit sota el lema 'Identitat Espanyola' i que competiran per l'espai a la dreta de Vox. El seu cap de llista és Martín Ricardo Sáenz de Ynestrillas i inclouen a una filla de Blas Piñar com a número quatre.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.