Setmanari d'informació local - 138 anys

Jaume Bonet: «Qui havia de defensar la nostra llengua l’ha declarada inútil llevant el requisit de conèixer-la»

29623

Entrevista amb Jaume Bonet, candidat a senador per Mallorca pel partit Vida i Autonomia (VIA).

  • Què és Vida i Autonomia?

VIA és un partit que va néixer el 1986 com a partit bàsicament ecologista, es presentà a les eleccions del 1987 i tan sols aconseguí un regidor a l’ajuntament de Bunyola. A partir del 1991 començà a col·laborar amb el PSM tot i que continuà publicant fulletons com a Vida i Autonomia fins el 1993. Llavors quedà en standby. L’any passat acordàrem renovar els estatuts, cosa que hem fet i els hem presentat al Ministeri de l’Interior.

  • Per què decidíreu renovar els estatuts?

Vèiem que aquells a qui consideràvem 'els nostres' deixaven de fer coses que pensàvem que farien i feien coses que no pensàvem mai que arribessin a fer, i pensàrem que aniria bé tenir una eina esmolada per si feia falta haver d’oferir una alternativa.

  • I què és allò que han fet i que vosaltres pensàveu que no arribarien a fer mai?

No m’agradaria entrar en fer una llista massa llarga, perquè, tot i que presentam candidatura perquè estam decebuts amb ells, tampoc no creim que ells siguin el principal enemic, diria que voldríem que la nostra candidatura servís per a molts d’ells com a toc d’atenció, de fet coincidim amb les bases dels partits a moltes activitats i a moltes militàncies socials, i som amics de molts d’ells, però ni les polítiques en turisme, ni en carreteres, ni en matèria lingüística que han fet, no les esperàvem mai: sembla que les cúpules dels partits en qüestió ni es creuen lo del canvi de model, ni estan disposats a defensar lo que propugna la Declaració Universal dels Drets Lingüístics. De fet sembla que han anat perdent la ideologia pel camí.

  • Déieu que, tot i estar-ne decebuts, no creis que siguin el principal enemic. Com ho manejau, això?

Presentam un sol candidat a senador per Mallorca i no presentam candidatura al Congrés. Sabem que de gent decebuda n’hi ha que no volen votar ningú perquè pensen que no hi ha cap vot que sigui útil, però també n’hi ha molts que, per molt enfadats que estiguin, no volen abstenir-se per por de que guanyin les forces declaradament antidemocràtiques emergents o les forces declaradament antidemocràtiques que ja hi eren. Amb aquesta candidatura els volem donar l’oportunitat de manifestar la seua protesta sense que es vegin obligats a deixar de fer allò que li diuen un 'vot útil'. De fet, els qui acabin votant-nos, podran votar qui vulguin al congrés, si ho troben, i, fins i tot al Senat, els qui així ho considerin, podran votar un altre candidat, a més del nostre.

  • El vostre candidat sou vos mateix!

Certament, però dic el nostre candidat perquè, malgrat que som poquets, si em present és perquè hem considerat amb altres que era oportú el presentar-nos. De fet intentàrem que sorgís una altra candidatura que fes innecessari el presentar-nos com a VIA, però l’intent va fracassar.

  • Com encarau la campanya?

Primer de tot la volíem aprofitar per dir coses que els altres no diuen, per fer ideologia i pedagogia. Per això, a més dels documents explicatius de per què ens presentam i de en què faríem feina, que es poden trobar a la pàgina web, hem penjat al facebook i al twitter de Vida i Autonomia diversos textos, i hem fet cinc vídeos de campanya: Un en defensa del sistema públic de pensions de jubilació, un altre explicant l’espoli fiscal colonialista que patim de part de l’Estat espanyol, i tres més que titulam: Salvem Mallorca, Defensem les Illes Balears i Drets lingüístics i laborals.

  • I com feis arribar aquests vídeos a la gent?

Volíem fer-los arribar pagant la seua difusió per Facebook, però ha resultat que a partir del 15 d’abril s’ha posat molt complicat fer propaganda electoral pagada a través de Facebook, segurament si ho haguéssim contractat abans haguera anat bé però es veu que badàrem, i ara hem de confiar que la gent a qui agradi el que hi deim ens ajudi a escampar-los per les xarxes socials. De fet els poden trobar a les nostres xarxes, tots ells bons de trobar posant Vida i Autonomia.

  • I la propaganda gratuïta per les ràdios i televisions públiques?

De moment no sabem si en podrem fer. La Junta Electoral Provincial ens va concedir els 10 minuts als quals creim que tenim dret a cada un dels mitjans públics, però al cap de molt poc temps després d’haver-nos comunicat quins espais ens corresponien, ens comunciaren que no, que no ens en corresponia cap, i exposaven dos motius pels quals era així. Nosaltres al·legàrem contradint els dos motius i ells ens contrareplicaren insinstint només en un dels dos. Llavors presentàrem al·legació davant la Junta Electoral Central i estam pendents de que ens comuniquin sa resolució definitiva.

  • I qui vos vulgui votar, com ho ha de fer?

De papereta blanca nostra no en trobarà enlloc, perquè no ens presentam al Congrés. Si que podrà trobar-nos a baix de tot a l’esquerra, amb el número 9, a les paperetes marronenques, que són les del Senat, allà hi haurà de fer una creu dins el quadret que hi ha devora el meu nom i el nom i el dibuixet de Vida i Autonomia VIA.

  • Voldríeu afegir qualque cosa pel vostre compte?

Animar la gent a lluitar sempre amb alegria i sabent que, en haver votat, la lluita continua. La lluita per la veritat, per la solidaritat, per la justícia, per la llibertat, pel manteniment de la vida i de la salut del planeta que ens aixopluga i les del poble que formam.

Els perquès de la candidatura Vida i Autonomia
A.- Decebuts amb els nostres

A1.- Perquè els qui havien de defensar una economia sostenible resulta que bravegen d’haver incrementat la pressió sobre el territori, i l’espoli del país.

A2.- Perquè en lloc de denunciar que patim un espoli finacer de caire colonial es dediquen a demanar REBs i altres almoines.

A3.- Perquè els qui havien de posar límits a l’arribada de turistes per defensar el dret dels residents a disfrutar de ca nostra, no diuen ni pruna en contra de sa inversió de 350 milions que vol fer AENA perquè puguin operar fins a 80 avions per hora a l’aeroport en lloc dels 65 per hora que hi poden operar ara.

A4.- Perquè els qui havien de defensar la democràcia poca cosa han dit i han fet contra la llei mordassa.

A5.- Perquè els qui havien de defensar els drets dels treballadors poca cosa han dit ni han fet per derogar la reforma laboral del 2012, sense derogar la qual de poc servirà que declarin l’augment del salari mínim interprofessional.

A6.- Perquè els qui havien de defensar la nostra llengua l’han declarada inútil llevant el requisit de conèixer-la, per entrar a fer feina a la sanitat pública, i cometent un atemptat contra els drets lingüístics de tots i contra les oportunitats de feina, de la gent qui ha estudiat aquí i de la qui ha fet l’esforç de fer-se competent per fer-hi feina, aprenent-la ja de gran.

B.- Per poder dir lo que no diuen i fer les propostes que no fan en els camps que contemplam en el document de feina a fer.

C.- Per denunciar lo que no denuncien: “Que hi ha un terrorisme debase que emana del control global dels doblers sore La Terra i que atempta contra tota la Humanitat”.

D.- Per donar una possibilitat de vot de càstig en el Senat a la gent decebuda que té por de no fer allò que en diuen un “vot útil per frenar l’extrema dreta”.

E.- Per defensar la llengua pròpia de Mallorca contra la creuada d’atacs etnocides que pateix de part tant del PP, com de VOX, com de C’s, com de molts de mitjans de comunicació, i contra ll’arrufament covard dels qui no l’ataquen però no gosen defensar-la de bon de veres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.