Setmanari d'informació local - 138 anys

Escòcia anuncia un segon referèndum d'independència

29599

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha proposat aquest dimecres la celebració d'un nou referèndum d'independència abans que se celebrin en 2021 les pròximes eleccions.

Sturgeon ha anunciat davant el Parlament escocès que el seu Executiu presentarà el projecte per a tractar d'establir aquest mateix any les normes per a una nova convocatòria, encara que ha reconegut que no apel·larà ara com ara a la denominada Secció 30, sota la qual es realitzaria el segon referèndum.

La líder escocesa, que havia aparcat les seves reivindicacions sobre aquest tema pel procés de sortida de Regne Unit de la UE, ha lamentat que l'actual sistema no serveix als interessos d'Escòcia i el repartiment de competències continua sent «totalment inadequat», segons la radiotelevisió pública BBC.

«S'hauria de poder triar entre el Brexit i un futur d'Escòcia com a nació europea independent abans que conclogui el mandat d'aquest Parlament», ha reclamat Sturgeon, que durant aquests últims anys ha defensat que l'escenari de futur ja no és el mateix que era en 2014.

Un 62 per cent dels qui varen participar en Escòcia en el referèndum sobre el Brexit de juny de 2016 varen votar a favor de seguir a la UE. En l'àmbit general de Regne Unit, els resultats es varen inclinar no obstant això a favor de la sortida (51,9 per cent), i el país encara està intentant concretar quan i en quines condicions es produirà el divorci.

Sturgeon ha apel·lat principalment al Partit Nacional Escocès (SNP) per a fer campanya i mobilitzar de nou a la ciutadania: «Si augmenta el suport i les crides a la independència, cap Govern britànic podrà frenar la voluntat de la gent». La primera ministra creu que «hi ha més motius que mai per a la independència».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.