Setmanari d'informació local - 138 anys

Neix el distintiu «Carn de Mallorca» per a promocionar el sector ramader

29473

El sector ramader de Mallorca ha posat en marxa un sistema d’identificació de la carn produïda a Mallorca. A través d’aquest procediment serà possible garantir l’origen dels productes ramaders de l’illa. El procés comença a la mateixa explotació ramadera, que ha de complir els paràmetres de qualitat i passar pels controls preceptius, i es concreta als escorxadors, quan aquesta carn és segellada amb el distintiu «Carn de Mallorca», que fa possible que la distribució la pugui identificar i que els consumidors la puguin reconèixer.

L’objectiu d’aquesta actuació és millorar la comercialització de la carn d’origen local a través de la seva identificació. A les Illes Balears hi ha una producció ramadera important i de qualitat que necessita ser coneguda i promocionada en els punts de venda. La ramaderia és una activitat fonamental en la gestió del territori, en el manteniment del paisatge rural i en el sosteniment d’una alimentació saludable basada en les produccions de proximitat. La permanència de les activitats ramaderes és un objectiu essencial de les polítiques de sostenibilitat ambiental i territorial, amb una conseqüència fins i tot en la mateixa prevenció dels incendis forestals.

La ramaderia de les Balears, no obstant això, està molt afectada per la insularitat, que agreuja especialment l’alimentació animal, però també ha de fer front a altres problemes: la baixada de consum de la carn de mè, la pèrdua d’hàbits alimentaris, la competència d’importacions d’arreu del món, les compres centralitzades de les empreses de distribució, etc. Tot plegat condueix a un ràpid descens de la cadena ramadera i a una desaparició progressiva de la carn d’origen local.

Tot i això, l’any 2018 es varen comercialitzar, a través dels escorxadors de les Balears, 1.597.670 quilograms de carn bovina, 1.508.902 quilograms de carn ovina i 3.312.597 quilograms de carn porcina d’origen local. Això ens demostra que les Illes mantenen un sistema de producció ramadera viu i articulat entorn d’un nombre important d’empreses: explotacions agràries, cooperatives, comerciants, sales de sacrifici, empreses de distribució, carnisseries, elaboradors d’embotits, etc. Es tracta d’una cadena complexa en la qual totes les baules tenen un paper important i necessari.

El distintiu «Carn de Mallorca» és una aspiració del sector productor que ara es farà realitat gràcies a la col·laboració entre la Conselleria, els escorxadors i les associacions ramaderes. La Setmana Santa és un moment especial en el cicle anual de la ramaderia insular, ja que marca un moment d’increment del consum en funció dels hàbits gastronòmics de la població aquests dies. És per aquest motiu que ara s’ha volgut incidir en el fet de garantir la presència de les nostres produccions en el mercat, amb carn identificada, certificant-ne l’origen i la qualitat, i treballant d’aquesta manera per evitar que el consumidor tengui les majors garanties del producte que compra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.