Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Aita Mari arriba a Palma per a denunciar la passivitat d'Europa davant les morts a la Mediterrània

29453

El president de Salvament Marítim Humanitari (SMH), Íñigo Mijangos, ha explicat aquest dimarts que el vaixell de rescat humanitari Aita Mari es troba a l'espera de rebre autorització per part de Capitania Marítima per a rebre el despatx i travessar aigües espanyoles i repartir ajuda humanitària a les illes gregues de Quios i Lesbos.

Així s'ha expressat Mijangos en una roda de premsa en què ha concretat que l'Aita Mari no té permís per a atracar al port de Palma a causa de les «raons de seguretat» per la presència del portaavions nord-americà 'Abraham Lincoln'. Per la seva banda, la gerent del Fons Mallorquí i Menorquí de Solidaritat, Antònia Rosselló, ha avançat que l'entitat enviarà a les 13.00 hores d'aquest dimarts una llanxa des del Molinar fins al vaixell amb material mèdic, roba i humanitari.

Mijangos ha explicat aquest dimarts a Can Alcover la història de l'Aita Mari:

«Al 2017 amb la nostra experiència del sofriment humà en Quios després d'escoltar les paraules que ens va dir el responsable de la comissió europea «no hi ha ni hi haurà missió humanitària a la Mediterrània Central» vàrem comprendre la importància que com més vaixells humanitaris hi hagi a la Mediterrània millor. Les persones desplaçades que queden atrapades en les fronteres exteriors d'Europa cada vegada tenen menys oportunitats de sobreviure i els seus drets es violen sistemàticament, aquesta és una realitat de la qual no podem abstreure'ns.

A la fi del 2017 tot i que SMH és una organització petita, el nostre compromís amb els Drets Humans i el sentir que comptàvem amb el suport d'un ampli sector de la societat, ens va fer plantejar-nos el desafiament d'armar un vaixell d'ajuda humanitària per a contrarestar l'omissió d'auxili activa que mantenen les institucions europees.

Un any després l'Aita Mari ja no era un somni, era un vaixell de 32 metres d'eslora, amb mitjans de rescat i una INFERMERIA llest per auxiliar les persones que fugint de la guerra i la violència es troben amb el mar Mediterrani en el seu camí. Però lamentablement ha hagut d'esperar quatre mesos més per poder salpar a complir amb el seu destí com a vaixell humanitari».

A més, ha denunciat que el Govern espanyol, mitjançant l'autoritat marítima ha tractat en cada pas d'aquest procés «entorpir i dificultar la navegació de l'Aita Mari, primer endarrerint els certificats i despatxos i després restringint les tasques de salvament, supeditant a un acord previ amb les autoritats concernents a la zona on es vagi a realitzar aquestes tasques, per així assegurar que el desembarcament es realitzi en el port més proper a on es produeixi el rescat».

«Resulta molt difícil de comprendre una actitud així des d'una perspectiva humanitària, no entenem aquesta obstinació en torpedinar una i altra vegada un projecte netament humanitari per part d'un govern que es diu progressista i que al seu torn que mantengui una absència de crítica al comportament totalment reprotxable d'altres governs amb els quals comparteix responsabilitats en matèria migratòria», ha explicat.

«Avui som a Mallorca, no per voluntat pròpia sinó perquè el Govern d'Espanya ens ha ordenat interrompre la signatura de l'Aita Mari que porta ajuda humanitària per a les illes gregues germanes de Quios i Lesbos».

«L'executiu s'equivoca si pensa que SMH trenca els seus compromisos segons conveniència. Els valors ètics i els principis d'humanitat i civisme són els maons sobre els quals es construeix la convivència i SMH s'esforça a ser una força transformadora de la societat perquè aquests principis arrelin i es reflecteixin en els seus actes, així que intentem donar exemple demostrant que hi ha una altra forma de fer les coses dins de la convivència i el respecte».

Tot i així, Mijangos explica que no lamenten ser aquí: «Quan ens van ordenar entrar a port, no vàrem dubtar a triar Mallorca, aquesta terra ens ha demostrat amb escreix la seva generositat donant-nos suport a través dels FONS Mallorquí i Menorquí de Solidaritat nostre projecte sanitari a Quios. Allà milers de persones accedeixen a serveis mèdics bàsics a través dels voluntaris, metges i infermers que podem enviar gràcies a aquest suport. I avui també volem agrair-ho i dir-ho una vegada més públicament aquí».

Ara, estan a l'espera de la resolució final de les autoritats marítimes. Confien que el sentit comú triomfi i que l'Aita Mari pugui continuar el seu viatge sense més demores.
«Volem recordar que milers de persones estan patint innecessàriament i representaria un alleujament a tant dolor provocat per interessos polítics europeus».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.